реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Інформаційна безпека! Що це?..

Безпека для держави розпочинається, звісно, з безпеки громадян. Це стосується не тільки фізичної, але й інформаційної безпеки. Що люди дивляться, слухають, читають, одним словом, "споживають" в час гібридної війни.

Про це й інші аспекти сучасної інформаційної війни йшла мова у читальній залі Корюківської районної бібліотеки під час зустрічі з головою обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Просвіта" імені Т.Шевченка, учасником АТО, головним редактором чернігівської обласної газети "Сіверщина" Олександром Шевченком. Зустріч відбулася з ініціативи громадської організації "Медіа-центр "Свобода слова століття", районної журналістської організації та місцевої "Просвіти". В зустрічі взяли участь голова Корюківської об'єднаної громади Ратан Ахмедов та працівники Корюківського територіального центру соціального обслуговування.

"З інформаційною безпекою ситуація в регіоні різна, - каже Олександр Шевченко. – Ми з групою обласних журналістів промоніторили ситуацію. Чи не найкраща в Корюківському районі. Бо тут вільно приймаються українські радіо- та телевізійні канали. Найгірша ситуація в Ріпкинському районі. Викликає занепокоєння в Новгород-Сіверському та Семенівському районах. І це все тому, що в Корюківському районі, в Холмах розміщений ретранслятор. На жаль, в сусідніх районах маємо іншу ситуацію, бо покриття частотами технічно не забезпечується. А це є опосередкованим наслідком того, що в Корюківському районі чи не найбільше добровольців на східному фронті"

Одне з головних завдань інформаційної безпеки – навчити громадян розрізняти де інформація, а де пропаганда. А це не так легко, як здається на перший погляд. Зараз російська пропаганда прикривається начебто правдивою інформацією, але маніпулює нею. Висвітлює ту чи іншу подію з вигідної для Кремля й для проросійських партій в Україні. На жаль, статті маніпулятивного змісту можна зустріти і в українських друкованих та електронних ЗМІ.

Одним з аспектів інформаційної безпеки є мовне питання. Через величезний наплив переселенців з Донецької та Луганської областей, ситуація з мовою, на думку Олександра Шевченка, погіршилася. А щоб повернути мовну ситуацію на довоєнну висхідну, потрібен час. В області усі школи вважаються україномовними. Та, на жаль, не всі такими є реально: й учні, й учителі, послуговуються російською у спілкуванні в позаурочний час.

Велику роль в інформаційній безпеці держави відіграють наші україномовні гурти й співаки: "Океан Ельзи", "Тартак", "Гайдамаки", Руслана. А ще радує, що нарешті про себе заявляють українське кіно та телепродукція: серіали, пізнавальні програми тощо. Саме через україномовний контент на радіо і телебаченні популяризується українська культура. Прозвучала думка, що російська мова українських міст - не та сама, що в Петербурзі чи Москві. Згадаймо, славнозвісний "порєбрік". Та все ж треба працювати над подоланням напівколоніального становища нашої мови й культури. І ми тільки на початку шляху. Українська мова є головною складовою безпеки й існування держави України.

На інформаційну безпеку впливає й активність громадських організацій. Корюківка веде першість завдяки таким ГО, як "Альтернатива" очолюваною Володимиром Онищуком. Не дуже подобається ситуація з громадськими організаціями, що склалася в Чернігові. ГО просто видавлюються із суспільного життя шляхом підвищення орендної плати з боку міської влади. Багатьом громадським організаціям довелося шукати інші місця, а то й працювати за місцем проживання керівників ГО. У Корюківці міська влада всіляко сприяє громадським ініціативам. За словами Ратана Ахмедова, корюківська влада зацікавлена в активній діяльності громадських організації. Чим більше ініціатив і проектів буде реалізовано, тим краще.

Величезну роль в безпеці держави відіграють бібліотеки та книгарні. Люди можуть отримати різнобічну інформацію саме в бібліотеках. До речі, й ця зустріч була зорганізована завдяки бібліотеці. Як і на початку ХХ століття, бібліотеки в Україні по-справжньому стають осередками культури. Чернігівська "Просвіта" співпрацює чи не найбільше з бібліотеками: зокрема, з обласними дитячою та імені В. Короленка. А ще "Просвіта" має власну книжкову крамницю, де можна придбати так необхідні дитячі й "дорослі" книжки. А це неабияк сприяє інформаційній безпеці держави.

Віктор ТАТАРИН,
світлини Корюківської
районної бібліотеки.
Опубліковано в газеті "Сіверщина" за 10 серпня



Теги:інформаційна безпека, чернігівська Просвіта, Олександр Шевченко, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar