реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ювілей "Просвіта" відзначає ...на вулиці

Сьогодні ювілейна дата - 35 років відновлення чернігівської "Просвіти".

І вперше "Просвіта" зустрічає ювілей не тільки без подяк від влади, але й без свого будинку. Його відібрало керівництво обласної ради - головну сприпку грала перша заступниця голови Ніна Лемеш, а їй підігрували голова Олена Дмитренко та заступник Дмитро Блауш. Не обійшлися без підмоги і начальника управління комунального майна Василя Куліди.

Про це і не тільки йшла мова на нараді активу "Просвіти", проведеного у приміщенні Народного Руху, куди звезені тимчасово речі "Просвіти".

"Перемогти у війні можна тільки мобілізувавши суспільство ідеологічно, морально. Цим і займалася весь час "Просвіта", - каже голова обласного товариства, учасник АТО Олександр Шевченко. - А як назвати чиновників обласної ради, які "Просвіту" викинули на вулицю? Тільки ворожими агентами впливу".

Про роботу "Просвіти" в таких умовах розповів голова міської організації Андрій Глухенький - це і виставка в НАІЗ "Чернігів стародавній", і волонтерська робота, і видання патріотичних книг. Зрештою, служать у збройних формуваннях три члени правління - заступник голови, молодший лейтенант Валерій Рябченко, Олександр Бондарев та Василь Пабат. Загалом, за даними того ж В.Рябченка, у формуваннях різного роду на захисті України задіяні 35 просвітян. Звісно, за захистом України їм ніколи захищати будівлю "Просвіти", чим і скористалися рейдери.

"Україна переможе і "Просвіта" повернеться у своє приміщення та й спитає чиновників на чиїй стороні вони служили, якщо знищували державотворчу організацію!" - переконаний почесний голова обласної "Просвіти" Василь Чепурний.

Прес- служба обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка

Довідково: чернігівську "Просвіту" забороняли генерал- губернатор Російської імперії, російські комуністи в 1920-х роках (ще й розстрілювали за "Просвіту") і нинішня обласна рада, очолювана регіоналами та вчорашніми комуністами.



Теги:широка війна, чернігівська Просвіта, Дмитро Блауш, Олександр Шевченко, Олена Дмитренко, Ніна Лемеш


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Поздоровляю просвітян Чернігівщини з видатною датою!
Можна підбити підсумок цього етапу.
Є намітки, як має складатися етап наступний.
Про це в "Білій книзі «Просвіти»: https://nizhen.com.ua/uploads/files/b_k_p.pdf
avatar