реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Імперія, яку збудували українці і німці

Заснування Санкт-Петербургу позначило собою не лише новий період в історії московського царства та його васалів, одним із яких був український гетьманат, але й стало початком своєрідної реформації згаданого царства та його перетворення на імперію - до цієї реформації російська влада активно залучала німців та українців, здебільшого представників двох воїнських держав (Прусії та Гетьманщини).

Не буде великим перебільшення потрактовувати так звану "Російську імперію" (принаймні, впродовж вісімнадцятого століття) як спільний німецько-український проект, внаслідок якого українці здобули церкву, церковну освіту та зовінішню політику імперії, а німці - військо, фінанси та престол імперії.

Українському лоббі у Петербурзі ми маємо, насамперед, подякувати за знищення повітової польської імперії, за боротьбу проти поширення ідеологем так званого "світлого" Просвітництва й за поступове витіснення османів із Південної України. Принаймні, так звана підросійська Україна на кінець вісімнадцятого століття включала в себе майже всі природні геополітичні кордони, власне, українського хартленду (за винятком карпатського плацдарму) й нам є чим пшатися, особливо порівнюючи роль українців у будівництві Російської імперії порівняно із сировинною функцією, яку виконували ті українські субетноси, що дісталися Габсбургам.

Ігор СКРИПНИК



Теги:Ігор Скрипник, Санкт- Петербург, Російська імперія, Галичина


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Нема тут чим пишатися. Німці таки об'єдналися й утворили райх, а українці ні. Типова помилка всіх українців це недооцінка власної спадкової державності у вигляді Королівства Галичини і Володимирії в складі Австро-Угорської імперії Габсбурґів, яка могла б стати 1918 року плацдармом для відновлення повноцінної державності на берегах Дніпра й Дністра.
avatar