реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

І знову -- з ким ви, майстри культури?

Більшість українських діячів, чиї імена стоять під нашумілим листом до Президента Віктора Януковича від 3 серпня, зізнаються, що не підписували документа в його опублікованому вигляді. Його авторство вони приписують керівникові Інституту українознавства Петру Кононенкові. Та зв’язатися з ним не вдається, тому оригінальної версії листа так і вдалося здобути. Експерти вважають цей лист, де інтелігенція нібито визнає успіхи Януковича й підтримує всі його дії, поверненням до радянських методів агітації та інформаційною підготовкою до арешту Тимошенко.
Як виявилося, більшість підписантів не тримала в руках тексту листа. Зокрема, про це говорить літератор Володимир Цибулько, який, водночас, визнав, що згоден із основними тезами документа.

«Я чув його телефоном. Мені не сподобалася його солодка стилістика в стилі «рахат-лукум». Але суть його правильна: це тези про необхідність продовження реформ і боротьбу з корупцією», – каже літератор.

Реальні автори: Кононенко чи Герман?

Володимир Цибулько запевнив, що автором ідеї та тексту є не адміністрація Президента, як це припускала частина ЗМІ, а один із тих, хто його підписав.

«Це Петро Кононенко. Його спонукало до цього те, що Президент відновив очолюваний ним Інститут українознавства, який існував багато років і який ліквідували в результаті інтриг Дмитра Табачника», – каже Цибулько.

Пізніше це підтвердив і ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

Сам керівник Інституту українознавства Петро Кононенко на дзвінки не відповідає. Однак напередодні він заявив, що таки був ініціатором написання листа, коли дізнався про звернення заслуженого лікаря Ольги Богомолець, в яких вона дякувала Президентові за захист від незаконної забудови парку біля Олександрівської лікарні в Києві та музею ікони на Житомирщині від розграбування.

Лист української інтелігенції до Віктора Януковича у скороченій версії був поширений двома провладними інформагенціями 3 липня і одразу ж передрукований сайтом Президента. В інформагенціях надати копію оригіналу відмовилися.

Частина з названих у листі авторів заявила, що фізично не могла його підписати. Серед них директор Українського гуманітарного ліцею при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка Ганна Сазоненко. Вона сказала Радіо Свобода, що в цей час була у відпустці, однак напередодні їй пропонували взяти участь у написанні листа до Президента, вона й погодилася.

Голова спілки театральних діячів Олесь Танюк підтвердив Радіо Свобода, що уривки листа, які йому читали телефоном, відрізняються від оприлюдненого тексту. Він припускає, що відбулася навмисна маніпуляція з його змістом, однак санкціонована не оточенням Президента, а певними силами у журналістських колах, каже Танюк.

«Лист інтелігенції»: повернення до радянських традицій і виправдання для репресій – експерти

Сергій Квіт, ректор Києво-Могилянської академії, чий підпис під листом Президентові найбільше здивував й обурив українське суспільство, визнав, що з ним лише обговорили концепцію листа і що він погодився його підписати.

«Це моя величезна помилка. Йшлося про те, що в документі будуть позитивні приклади вирішення Президентом проблем у гуманітарній сфері, в контексті ініціативи Ольги Богомолець. Документ, який оприлюднили, мене не задовольняє. Я не прибираю жодного посту з обвинуваченнями в моєму блозі та днями наведу там свою точку зору, підсумок того, що сталося», – каже Квіт.

Водночас Сергій Квіт виключає причетність до написання листа оточення Президента. Та на це прямо вказує політолог Сергій Дацюк.

«Останнім часом у мене складається враження, що влада намагається підняти авторитет свого лідера, використовуючи принципи радянської пропаганди. Як не екскурсія в «імєніє», так листи з «одобрямсом». Виглядає це несерйозно і по-дурному», – висловив свою думку політолог.

Ідею підготовки такого листа журналісти приписували Ганні Герман, однак вчора вона відкинула такі припущення і додала, що вони ображають реальних авторів звернення.

Натомість експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що звернення до голови держави стало частиною стратегії боротьби влади з опозицією.

«Коли відбувся арешт Юлії Тимошенко, стало цілком очевидно, що листи, в яких відомі люди підтримують боротьбу Президента з корупцією, є артпідготовкою до наступних дій проти опозиції», – упевнений Матвієнко.

В оприлюдненому листі до Президента є фраза про те, що масові арешти корумпованих чиновників – правильний шлях. «І, можливо, потрібна ще більша жорсткість. Ми в цьому на Вашому боці, пане Президенте. І ми певні, на Вашому боці більшість українців», – йдеться у цій версії листа.

Скорочена версія листа, оприлюднена 3 серпня агенцією «Укрінформ»

«Коли ми бачимо реальні, конкретні кроки з подолання корупції, які Ви робите, ми свідомо і впевнено підтримуємо Вас на цьому шляху», – йдеться в посланні представників української інтелігенції до Президента Віктора Януковича, текст якого Укрінформ має в своєму розпорядженні.

«Кожен з нас, хто тут підписався, міг би навести реальні приклади того, як звернення до Президента давало однозначно позитивний результат. Саме завдяки Вашому втручанню вдалося зберегти Інститут українознавства. Саме Ви втрутилися в ситуацію, коли ми звернулися з тривогою про те, що масово вирубуються реліктові ліси поблизу Львова... І подібних прикладів можна було б навести чимало. Ви завжди стоїте на позиціях захисту загальнолюдських вартостей і держави», – пишуть автори.

Представники інтелігенції, як ніхто, розуміють, що це непроста справа - переламати хребет корупційній системі, яка існувала в незалежній Україні завжди. Повсюдно відчувається колосальний спротив цієї системи. «Але це хоч складна, однак вдячна справа, Вікторе Федоровичу. І чесні люди, а їх в Україні більшість, підтримають Вас. Ви лише повинні чітко триматися вибраного курсу. І не зважати – свій чи чужий: раз було зловживання, завдано шкоди державі – повинен відповідати.
Люди вже починають вірити в те, що Ваше змагання за правову державу матиме успіх».

На думку авторів, корумпований чиновник уже почав боятися, бо майже щодня когось зі зловмисників арештовують, ловлять на хабарях і притягають до відповідальності. Це правильний шлях. І можливо потрібна ще більша жорсткість. «Ми в цьому на Вашому боці, пане Президенте. І ми певні, на Вашому боці більшість українців, які хочуть, щоб у країні був порядок. Маєте рацію, демократія це не хаос і не безпорядок. Державна служба – це цивільна армія на службі народу, в ній мусить бути порядок. І Ви правильно робите, що жорстко його наводите. Йдіть відважно обраною Вами дорогою – реформуйте Україну, не допустіть згортання реформ, ламайте корупцію і ведіть державу до демократичного урядування. З вами – народ», – йдеться у посланні.

Відкритий лист до Президента України підписали: Віталій Коротич, поет, письменник, публіцист; Борис Патон, Президент Національної Академії наук України; Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія»; Віра Нанівська, директор Міжнародного центру перспективних досліджень, кандидат історичних наук; Петро Кононенко, директор Інституту українознавства; Лесь Танюк, Голова Спілки театральних діячів України; Володимир Цибулько, поет, перекладач, есеїст; Леонід Губерський, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Олександр Злотник, композитор; Віктор Гуцал, народний артист України, лауреат премії імені Тараса Шевченка; Олег Микитенко, письменник, шеф-редактор журналу "Всесвіт", заслужений працівник культури; Ганна Сазоненко, директор Українського Гуманітарного ліцею Національного університету імені Тараса Шевченка та інші.

Текст звернення до Президента України, який надала Радіо Свобода Ольга Богомолець

Відкритий лист
до Президента України
Віктора Януковича

Вельмишановний пане Президенте!

Багато років ми з однодумцями присвятили боротьбі за збереження історичних пам’яток Києва від руйнації забудовниками.

Зокрема, особливо напруженим та жорстким виявилося протистояння київської громади з компанією «Житлобуд», яка на основі незаконного рішення Київради від 2003 року намагалася збудувати багатоповерхівку з підземним паркінгом на схилі парку Богомольця, поруч з його могилою та корпусами Олександрівської лікарні. Розуміючи, що будівництво невідворотно призведе до руйнації лікарні та меморіального парку, де покоїться прах видатного академіка, всесвітньо відомого вченого Олександра Богомольця, ми вжили всіх заходів для збереження цих пам’яток.

Нам довелося витримати фізичний тиск, побиття, стикнутися із фальсифікацією карних справ, заангажованістю суддів та несправедливими судовими рішеннями, зі свавіллям чиновників та байдужістю влади. Протягом багатьох років ми намагалися добитися справедливості в цій країні, але безрезультатно. Неодноразово ми зверталися до вищих посадових осіб держави, Ваших попередників, але, незважаючи на їхні обіцянки втрутитися у ситуацію, жодних рішень прийнято не було.

Тому ми щиро вдячні Вам, пане Президенте, за те, що Ви протягом короткого часу змогли розв’язати проблему на користь громади. Адже саме завдяки Вашому особистому контролю за конфліктною ситуацією Київрада на останній сесії скасувала власне рішення від 2003 року про виділення 0,45 га землі компанії «Житлобуд» для будівництва багатоповерхівки на схилах парку Богомольця. На моє переконання, це свідчить не тільки про врахування Вами інтересів громадян та глибоке розуміння необхідності збереження історичних та культурних пам’яток України, але й про Вашу здатність до дії – до рішучих послідовних кроків в інтересах держави.

Тому від імені громади м. Києва хочу ще раз висловити Вам, пане Президенте, глибоку вдячність і повагу за Вашу принципову позицію, послідовність у боротьбі з корупційною системою в Україні та врахування думки громадян.

Мушу сказати, що подібні протистояння між людьми та корупційною системою, в якій зрослися інтереси влади та великого бізнесу, призводять до виникнення в суспільстві осередків опору, яких з кожним днем стає в Україні все більше. Саме активний опір громадян, захист ними своїх прав є передумовою народження в нашій державі цивілізованих суспільних відносин та майбутнього громадянського суспільства. І Ваша роль, пане Президенте, в цьому процесі є ключовою. Адже багато в чому саме від Вас залежить, хто переможе у протистоянні – суспільство та його інтереси або ж існуюча корупційна система. І я вірю, що спільними зусиллями ми зможемо подолати опір корупціонерів та захистити права людей.

Громадський діяч,
Заслужений лікар України,
проф. Ольга Богомолець
Радіо Свобода



Теги:інтелігенція, опозиція, Ольга Богомолець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar