реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

І «свіжина» буває небезпечною

В Україні щороку реєструються спалахи та поодинокі випадки тяжкого паразитарного захворювання - трихінельозу. У минулому році випадок захворювання був зареєстрований у мешканки Львівської області, яка періодично куштувала сирий фарш з свинини під час приготування котлет.
Кілька років тому були зареєстровані випадки трихінельозу і в нашій області - в одному з сіл Городнянського району захворіли троє людей з однієї сім'ї, які споживали “свіжину” домашньої свині, коли не була проведена ветсанекспертиза туші. Ще сім чоловік заразилися і захворіли на трихінельоз у м.Києві, куди було відвезено родичам м'ясо цієї свині.

Оскільки з настанням зими, а особливо після Різдва (з закінченням посту) збільшується забій свиней і споживання свинини, вважаємо за необхідне нагадати про профілактику цього захворювання.

Збудником трихінельозу є невеликі круглі гельмінти довжиною 1,5-3,5мм. Паразитують дорослі гельмінти у слизовій оболонці тонкого кишечника, а личинки, яких народжує самиця трихінели, по лімфатичних і кровоносних судинах потрапляють у м'язи кінцівок, тулуба, язика, діафрагми, міжреберні та жувальні м'язи. Кожна самка за 28-45 діб (саме стільки дорослі гельмінти паразитують у шлунково-кишковому тракті) народжує до 1500 личинок.

Трихінельоз - це зооноз: коло хазяїв (де паразитують трихінели) дуже широке. Це вовки, лисиці, борсуки, куниці, песці, норки, дикі кабани, ведмеді та інші дикі тварини, які є основним природним резервуаром. Синантропні вогнища навколо людини пов'язані з ураженням цими паразитами таких тварин, як собаки, коти, пацюки, миші та домашні свині. Останні охоче поїдають трупи гризунів. Пацюки заражаються через уражене м'ясо свиней, яке зберігають в коморах, через незнезаражені продукти забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), через трупи собак, котів, покидь, тушки добутих на полюванні диких тварин, а також внаслідок канібалізму.

Людина найчастіше заражається трихінельозом при вживанні в їжу зараженого м'яса домашніх свиней. Є дані про випадки зараження людей через м'ясо диких кабанів, борсуків, ведмедів, нутрій, коней і навіть собак (звісно, там де їх їдять).

Личинки трихінел, захищені фіброзною капсулою, стійкі до дії низької та високої температур. Вони не гинуть при заморожуванні м'яса, коптінні, засолюванні, приготуванні шашликів. Ось чому в Україні діє жорстке законодавство при виявленні м'яса, ураженого личинками трихінел (воно вилучається та спалюється).

Перші ознаки захворювання у людини з'являються не зразу після вживання інвазованого м'яса. Прихований (інкубаційний) період може тривати від 3 до 45 днів, найчастіше дорівнює 2-3 тижням. На початку захворювання можуть бути слабкість, зниження працездатності, головний біль, підвищення температури тіла, кишковий розлад. Типовими при трихінельозі є набряки обличчя, повік, шиї, біль у м'язах рук, ніг, тулуба, язика, очей. У тяжких випадках з'являються алергічні прояви, уражаються легені, серцевий м'яз, головний мозок, можуть бути кровотечі у кишечнику. В Україні в минулі роки реєструвались і смертельні випадки від трихінельозу. Тож при появі скарг на нездужання упродовж останніх 1,5 місяців після вживання свіжини слід звертатись до лікаря для своєчасної діагностики трихінельозу та лікування. Підозрілими на трихінельоз є випадки, коли аналогічні скарги з'являються у членів сім'ї, родичів, які також споживали м'ясні вироби після забою тієї ж свиної туші.

Тож як поводитись, щоб не заразитися на це небезпечне захворювання? М'ясо домашніх свиней та інших тварин слід споживати тільки після перевірки його ветеринарними фахівцями ( після ветеринарно-санітарної експертизи), купувати м'ясні продукти лише в магазинах чи павільйонах організованих ринків. На кожному такому ринку є лабораторія, яка контролює якість м'яса, доставленого для продажу населенню.

Купуючи м'ясо поза ринками, на стихійних ринках, без тавра ветеринарно-санітарного контролю, ви наражаєтеся на небезпеку тяжких захворювань. Не варто купувати консерви домашнього приготування. М'ясо домашніх свиней, які забиваються в селах для особистих потреб, теж повинно перевірятися спеціалістами ветеринарної медицини.

А щоб попередити зараження домашніх тварин, сараї слід утримувати в чистоті, знищувати пацюків і мишей, не згодовувати свиням відходи забою тварин, як домашніх, так і диких, вбитих на полюванні. Покидь після забою тварин, трупи гризунів слід обов'язково знищити (спалити).

При дотриманні цих профілактичних рекомендацій вживання свіжини не затьмариться тяжкими наслідками.

Лікар обласної санепідстанції
Нестеренко Неллі Петрівна




Теги:отруєння, санстанція, свіжина, трихінельоз


Читайте також



Коментарі (0)
avatar