реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Грюнвальдську битву святкують без українців

У Польщі розпочалися великі урочистості на відзначення 600-ліття Грюнвальдської битви – однієї з найбільших битв середньовіччя. 15 липня 1410 року біля села Грюнвальд об’єднане польсько-литовсько-руське військо перемогло спільного ворога – німецьких хрестоносців. Під час цьогорічних ювілейних заходів у Польщі зустрічаються представники польської і литовської держав, а також тевтонського ордену. На жаль, українські владці далекі від уявлень про цю історичну подію.
У головних заходах, присвячених великому ювілеєві, беруть участь президент Польщі Броніслав Коморовський та президент Литви Даля Ґрібаускайте. Державні урочистості розпочалися в середу у Кракові біля пам’ятника Грюнвальдській битві.

Як зазначив Броніслав Коморовський, вже кілька століть тому предкам поляків і литовців вдалося втілити в життя мрію про союз народів із різними культурними традиціями. У наш час, наголосив Коморовський, ці мрії реалізовуються у межах Європейського Союзу.

Даля Ґрібаускайте виступила у Кракові польською мовою. Вона наголосила на тому, що, як і 600 років тому, Польща та Литва повинні співпрацювати. Мовляв, тільки за умови єдності та співпраці два народи залишатимуться непереможними у мирній боротьбі за краще майбутнє.

Хоч в офіційних урочистостях передусім наголошується на значенні, яке для здобуття перемоги у липні 1410 року мали польсько-литовські війська, історики нагадують про важливу роль у цій винятковій битві предків білорусів та українців.

Єжи Ґжибовський, історик з Варшавського університету, зазначає: «Перемога під Грюнвальдом – це свято не тільки для поляків, а й для наших східних сусідів, передусім литовців, білорусів та українців. Це, зрештою, зрозуміло, адже історичні джерела говорять про відважну поставу русинів, які під час битви складали дві третини військ Великого Князівства Литовського».

Треба сказати, що повне бойове спорядження «рицаря», який бере участь у реконструкції Грюнвальдської битви досить громіздке. Вона важить понад 30 кілограмів. Тож таке задоволення не для слабачків. А до того ж не для бідних. Воно може коштувати навіть 20 тисяч злотих (приблизно 5 тисяч євро). У гарячу пору, зізнаються сучасні «рицарі», у важких металевих обладунках почуваєшся наче у лазні.

Хоча у Польщі дуже спекотно, в суботу в Грюнвальді очікують понад 100 тисяч гостей.

За повідомленням Радіо "Свобода"




Теги:реконструкція, тевтонці, Ґрюнвальд, русини, Польща


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
що святкували без українців - тупа брехня. Була на полі 17 липня Галицька хоругва. До речивперша за уси рокисвяткування. Бильшисть приїхала власним коштом.
avatar