реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Горілка: 1 вересня ціна стрибне вгору?

Як повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина", вже втретє цього року "Укрспирт" має намір підвищити відпускну ціну спирту. Про те, що з 1 вересня держконцерн "Укрспирт" збільшить вартість спирту, розповів глава концерну Ігор Сухоносов.

Це буде вже третє і найзначніше зростання ціни з початку року - на 29,6%, з 81 гривні за дал до 105 гривень за дал.

За словами Сухоносова, необхідність підвищення вартості спирту викликана подорожчанням сировини та енергоносіїв. "У собівартості спирту енергетична і сировинна складові займають 92%, а 8% - це транспортні витрати і заробітна плата. Рентабельність заводів при цьому - 5-7%", - сказав він. У липні-серпні ціна зернових піднялася більш ніж на 20%, а природний газ для промисловості з 1 серпня подорожчав на 9,8%.

Попри це, виробники вважають підвищення цін на спирт необгрунтованим, звинувачуючи "Укрспирт" в монополізмі і вимагаючи поліпшення якості продукції. "Якість спирту не змінюється, ніхто не проводить модернізацію", - сказав один з учасників горілчаного ринку. Ігор Сухоносов зазначає, що спирт відповідає держстандарту, тому є якісним. Віце-президент Української торговельно-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак вважає, що виробники повинні через Антимонопольний комітет з'ясувати обгрунтованість підвищення цін: "Логічно звернутися до Антимонопольного комітету, тому що раніше ціни встановлювали спиртзаводи, а зараз їх диктує центр".

Участники ринку констатують, що підвищення ціни на спирт призведе до незначного подорожчання горілки. За підрахунками генерального директора компанії "Національні алкогольні традиції" Романа Вашколупа, вартість пляшки горілки 0,5 л збільшиться в роздрібі на 2 гривні, а на думку керівника департаменту маркетингу компанії "Алеф-Віналь" Анатолія Когана - на 3 гривні. "Національні алкогольні традиції" продають горілку на внутрішньому ринку і експортують її, тому зростання цін на спирт призведе до зниження обсягів експорту. Доведеться підвищувати ціни, і українська продукція, я маю на увазі не лише нашу, може стати неконкурентоздатною", - вважає Вашколуп.

Втім, підвищення цін на горілку буде значнішим через перегляд ставки акцизу.

Джерело: finance.ua




Теги:Антимонопольний комітет, горілка. Укрспирт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar