реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Голова чернігівської "Нашої України": повернення до старої Конституції не відповідає Конституції

Микола Оніщук: «Повернення до Конституції України зразка 1996 р. без участі парламенту та народу є таким, що не відповідає чинній Конституції»
«Скасування Конституційним Судом України політичної реформи 2004 р. та повернення до Конституції 1996 р. є таким, що не відповідає чинній Конституції», - про це під час прес-конференції в ІА «Главком» заявив Президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

«Сьогоднішнє рішення Конституційного Суду України стосовно визнання неконституційним закону 2222-IV було очікуваним. Проте висновок КС щодо поновлення дії Конституції України від 28 червня 1996 року без участі Верховної Ради України лежить за межами доктрини народовладдя. Крім того, воно є неповним, оскільки в ньому не вказаний механізм його реалізації і не визначена доля повноважень Президента та Верховної Ради, якими вказані органи були наділені при їх обранні», - зазначив екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

За словами Миколи Оніщука, Україну очікує професійна і політична дискусія щодо правових наслідків рішення КСУ. Зокрема, мова йде про третій пункт рішення КС стосовно зобов’язань покладених на органи державної влади невідкладно привести у відповідність нормативно-правові акти до Конституції зразка 1996 року.

«Це ж стосується положень рішення КСУ про відновлення норм попередньої редакції Конституції. Поки ще не зрозуміло, хто візьме на себе відповідальність за прийняття рішення яка саме редакція тексту Конституції є автентичною. Як відомо, Конституційний суд України не може творити норми права. До того ж, офіційного цілісного тексту Конституції зразка 1996 року не існує», - повідомив екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

«Важливо проаналізувати наслідки рішення КС для збереження легітимності правового поля, а також отримати погоджені суспільством відповіді на запитання, які виникли в зв’язку з цим рішенням», - впевнений Президент Інституту правої політики Микола Оніщук.Ірина ТІЩЕНКО




Теги:М.Оніщук, політреформа, Конституційний суд, Конституція, Наша Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar