реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Гольдарб проти Гройсмана: все ЖКГ працює на олігархів

Вся країна вже рік говорить, що зростання цін на газ для населення можна було б уникнути, якби Уряд спрямував увесь український газ насамперед на потреби українців, особливо в часи, коли країна та люди зубожіли. Можна було б уникнути і зростання цін на електроенергію, якби Уряд розвивав державну енергетичну галузь, атомну енергетику. На це вказує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

«Передбачається, що ціна на електроенергію буде ще як мінімум удвічі вищою за сьогоднішню. Так заплановано, причому підвищення тарифів на електроенергію, на відміну від тарифів на газ, тепло та інші комунальні послуги, відбувається більш рівномірно (+ 25%, + 25%, + 25%)», – говорить експерт.

Це, за його словами, пов’язано з тим, що електроенергія, яка надходить в оселі українців, отримується шляхом генерації вуглеводнів, які, як відомо, дорожчають. Справа в тому, що практично всі ТЕС на сьогодні (як і обленерго) належать приватним компаніям, що входять до складу олігархічних холдингів, які також є добувачами, перевізниками вуглеводнів і виробниками самої електроенергії. Тобто, олігархи видобувають вугілля (газ), постачають вугілля (газ) на свої ТЕС (ТЕЦ), переробляють їх та отримують електроенергію, яку поставляють громадянам та організаціям через власні або отримані в безкоштовне користування від держави мережі. Такий ось замкнутий цикл.

«По суті вся Україна працює на приватний капітал замість того, щоб розвивати альтернативу – державну атомну енергетику. Вона дозволяє виробляти електроенергію, яка може бути значно дешевшою, ніж теплова. Чому ж її не розвивають? Питання риторичне», – вказує Гольдарб.

Далі, як обіцяв український Уряд, із 1-го травня має підвищитися ціна на газ для підприємств теплокомуненерго. Якщо зараз ціна за тисячу кубів становить близько 3 тис. грн, то буде – 5,5 тис. грн. Розрахунок дуже простий: потрібно вдвічі помножити вартість тепла і гарячої води для кожної квартири.

Як переконує Гольдарб, немає економічно обґрунтованого розрахунку ні на тарифи на ЖКП, ні на ціну на газ, ні на тепло. По-перше, не можна визнати економічно обґрунтованою ціну газу, де з суми в 7188 грн всього лише 477 грн отримує газодобувач; половина з’їдається «Нафтогазом», який нічого не виробляє, а решта – податкові навантаження, транспортування тощо. «Погодьтеся, при такому розкладі можна говорити про що завгодно, але тільки не про економічно правильний розрахунок», – зазначає він.

Не можна вважати, на думку фахівця, економічно обґрунтованою ціну на опалення. На прикладі Києва: у двох абсолютно однакових висотках споживачі платять із подвійною різницею – просто в одній висотці лічильник є, а в іншій він відсутність. Там, де є лічильник, ціна опалення за квадратний метр становить близько 8 грн, там, де немає – 17 грн.

До того ж, в нашій країні тарифи на ЖКП (а взагалі-то тарифи на життя) встановлює орган, який є нелегітимним. Два роки тому указом Президента Порошенка була створена Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Гарант не мав законних повноважень для цього: такої можливість ні Конституція, ні профільний закон, ні рішення КСУ йому не дають.

«До чого веду? На сьогодні всі тарифи в країні встановлені органом, який нелегітимний, і рано чи пізно це буде доведено в суді. Наразі стосовно цього відбувається не один судовий процес (до речі, ми вже дійшли до ЄСПЛ). Як тільки це відбудеться, переконаний, увімкнеться в хорошому сенсі правова «зворотка», і людям повинні будуть перерахувати й повернути все, що тепер донараховали», – резюмує Гольдарб.



Теги:Публічний аудит, Гройсман, ЖКГ, тарифи, ціни на газ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Кошерний уряд розповідає українцям по Євроасоціацію, а насправді готує для України єврейську кабалу... 25 років гешефтники грабують і розпродають Україну і довели країну до краху, а населення - до зубожіння...
avatar