реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Газ дорожчає: профспілки пропонують уряду подумати

Профспілки України пропонують уряду Азарову пом"якшувальні дії для введення подорожчання газу для населення. Запропонована Урядом схема отримання житлових субсидій, - як компенсація підвищення ціни на газ, - на сьогодні не є ефективною. Але може бути ефективною за кількох умов. Про це йдеться в заяві НФПУ, підписаній його Головою Мирославом Якібчуком.

Перша умова – це те, що існуючі борги громадян за комунальні послуги не можуть бути підставою для неотримання субсидій. НФПУ наголошує, що нині існує практика, коли наявність заборгованості за комунальні послуги є підставою для відмови в отриманні субсидій для соціально незахищених громадян. Якщо врахувати, що сьогодні заборгованість за комунальні послуги перевищує 10 млрд. гривень, а середній відсоток боржників власників особових рахунків складає 25,48%, це означає що близько 25% населення не зможуть отримати субсидії, виходячи з нинішньої практики.

Друга умова – це ліквідація заборгованості по зарплатах, яка на сьогодні сягає 1 млрд. 880 млн. гривень. Населення просто не може сплачувати комунальні послуги та борги за них, бо влада, як гарант дотримання законності, не здатна гарантувати своєчасну виплату зарплати як на державних, так і приватних підприємствах.

Третя умова – це необхідно дозволити населенню реструктуризацію 100% боргів за комунальні послуги. НФПУ нагадує, що в останні 2 місяці влада почала відмовлятися від практики реструктуризації 100% боргів, внаслідок чого найбільш соціально вразливі верстви населення були поставлені у глухий кут. Але і субсидії, маючи борги, вони, згідно нинішньої практики, не можуть отримати.

НФПУ також наголошує, що самі розмови про підвищення тарифів влада мала би починати після оприлюднення чіткого та прозорого плану реформ житлово-комунальної галузі, широкого обговорення та погодження з профспілками. Тоді у громадян була би впевненість, що кошти, отримані внаслідок підвищення тарифів будуть використані саме на покращання їхнього добробуту.




Теги:подорожчання, газ, профспілки, ціни, боржники, тарифи


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
КРЕДИТУ МВФ - НІ
ЗДОРОЖЧАННЯ ГАЗУ - НІ
РІШЕННЯМ УРЯДУ - НІ
ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕФЕРЕНДУМУ – ТАК
ПОКИ ЩЕ МОЖЕМО - ЄДНАЙМОСЯ
avatar