реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Француженка вивчала політику Украни щодо корюківської трагедії

2–3 травня 2014 року Чернігівщину відвідала відомий французький політолог Олександра Гужон (Alexandra Goujon).

Мета наукового відрядження: дослідження державної політики пам’яті з другої половини XX ст. і до нашого часу щодо спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України і Білорусі під час Другій світовій війні. В області вона вивчала історію формування та здійснення політики національної пам’яті про Корюківську трагедію 1943 року, яка була найбільшим злочином знищення нацистським карателями населеного пункту разом із його жителями в Європі в 1939–1945 роках.

Також науковця цікавило ставлення чернігівців до сучасної ситуації в країні, агресії Російської Федерації проти України. У Франції вона є одним із небагатьох фахівців-експертів з сучасної України. Відвідує нашу країну з 1996 року. Двічі була міжнародним спостерігачем від ОБСЄ на парламентських і президентських виборах в Україні.

Ще понад десять років тому вона захистила дисертацію про національно-демократичні рухи в Україні і Білорусі під час розвалу СРСР (1988–1991). Серед іншого вивчала діяльність Народного Руху України в 1989–1991 роках. Викладає в Інституті політичних досліджень (м. Париж) і Бургундському університеті (м. Діжон, адміністративний центр регіону Бургундія та департаменту Кот-д'Ор).

30 квітня ц.р. у Києві науковець консультувалася з провідним науковим співробітником Українського інституту національної пам’яті, кандидатом історичних наук Ростиславом Пилявцем з проблематики спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України під час Другої світової війни.

На Чернігівщині Олександра Гужон проводила дослідницьку роботу за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської облдержадміністрації, Корюківської райдержадміністрації, Корюківського історичного музею.

2 травня у Чернігові французький політолог зустрілася із заступником голови – керівником апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергієм Журманом та представником Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковим співробітником Сергієм Бутком.

2–3 травня у м. Корюківка вона спілкувалася зі свідками Корюківської трагедії Володимиром Костюком, Діною Корнієвською, Галиною Поповою, Ганною Нековаль, головою райдержадміністрації Віктором Чернухою.

Директор Корюківського історичного музею Людмила Бабич і науковий співробітник музею Оксана Толкачова ознайомили дослідницю з музейними експозиціями та документами про злочин знищення Корюківки та політику вшанування пам’яті жертв цього злочину.

Олександра Гужон разом із директором комунальному закладу «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради Василем Хроленком і Людмилою Бабич відвідали місце майбутнього меморіалу в урочище Гай, Свято-Вознесенську церкву, інші місця пам’яті про війну та злочини знищення цивільного населення у районному центрі.

3 травня у Чернігові, перед виїздом до столиці, французький політолог встигла побувати на Валу, де ознайомилася з похованням червоноармійців, які загинули в 1943 році під час визволення обласного центру, архітектурними пам’ятками Київської Русі та Середньовіччя, пам’ятниками Івана Мазепи та Тараса Шевченка. Ці об’єкти розташовані на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

За підсумками наукового відрядження було домовлено, що фахівці Українського інституту національної пам’яті та Корюківського історичного музею й надалі надаватимуть допомогу науковцю у дослідницькій роботі з політики пам’яті. Олександра Гужон вивчатиме варіанти свого внеску у справі поширення інформації у Франції та Європі про Корюківську трагедію, сприятиме встановленню контактів між Корюківським історичним музеєм та Меморіальним центром пам’яті жертв знищення нацистами в 1944 році селища Орадур-сюр-Глан (Франція) разом із його жителями.

Олександр Майшев
член Національної спілки журналістів України



Теги:Україна - Франція, Друга світова війна, Корюківка, невідома Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar