реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Фотовиставка «Сіверщина incognita» пройшла у Чернігові

14 квітня у приміщенні Чернігівської державної обласної бібліотеки для юнацтва (Чернігів, вул. Шевченка 63) відбулася фотовиставка Олександра Ясенчука «Сіверщина incognita».

Дана фотовиставка є частиною проекту «Сіверщина incognita», який реалізується спільно із РВЦ «Сіверщина» за сприяння Валентина Наливайченка – відомого політика та громадського діяча.
У травні 2011 року планується вихід науково-публіцистичної книги «Сіверщина incognita» (Частина І). Книга створена за публікаціями рубрики «Невідома Україна» газети «Сіверщина». http://siver.com.ua/news/ogoloshuemo_peredplatu_na_sivershhina_incognita/2011-03-11-7390
У ній — публікації про отаманів Галаку і Ангела, Биринську українську республіку, Локотську російську республіку (створену під німецькою окупацією), чернігівця-командира УНА, повстання Рябченка у Городні, сліди Мазепи у Росії, Фруму — дружину Щорса, колохрест — бойове мистецтво, фалічні символи України, українську лайку, «ковбасну революцію» тощо.

Мета цього проекту відкрити широкому загалу невідомі сторінки історії поліського краю, його традиції, розкрити космос Чернігово-Сіверщини. Невід’ємна складова – розвиток туристичної складової регіону, туристичної.

Коротко про автора фоторобіт:

Олександр Ясенчук, народився 7.10.1983

У 2008 році закінчив ЧДПУ ім. Т. Шевченка, за спеціальністю «історія та українознавство».

Сьогодні є кореспондентом газети «Сіверщина», менеджером із зв’язків культурно-мистецького центру «Інтермеццо».


Козацький хрест XVI ст. (Седнів) біля Воскресенської церкви – це все що залишилось від козацьких могил у містечку.


Солярний знак.
Північне мистецтво дерев’яної різьби та південний потяг до візерунків, породили поліський тип різьби, що прикрашає будинки. Проте ці прикраси виконували не тільки функції краси, але й слугували своєрідними оберегами, що мали захищати жителів будинку від пожеж, хвороб, злодіїв та іншого зла. Найяскравіший приклад – світле сонце, що повинно відганяти темряву від одного з чернігівських будинків.


Традиційний одяг хрещеного тата та хрещеної мами (с. Масани, Чернігівщина, 19 ст.). Цікавий тим, що на крижмі вишита стилізована сварга.









Коментарі (0)
avatar