реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ФотоПАРАД з ЛЮБЕЧА

Наталія Романова, голова Чернігівської обласної ради, родом з Любеча(фрагмент зі вступного слова перед відкриттям фестивалю):
«Мій прекрасний Любеч! Моя свята українська земля! Мої рідні любечани! Коли стріляли гармати, пролунав бій барабанів, мені здалося, що з найдавніших часів наші славні князі, наші славні герої-земляки, розкидані по всіх світах, відчули силу могутнього, древнього і вічно молодого Любеча… В історії зажди так буває: відкривається те, що таїлося з глибини віків від очей заздрісних, негативної сили якоїсь… І цей час відкриття настав! Це дуже важливо, що люди відчувають — повертається до любечан стара, але славна князівська слава. І я переконана, що всі спочилі на цій святій землі — тут зараз разом з нами, допомагають своїм духом творити вже сьогоднішню історію Любеча, України… Ми переживаємо нині складну епоху, але Любеч завжди єднав і єднає не тільки окремих людей, а й цілі народи. Тому на нас, любечан, покладається важлива місія — зробити нашу державу міцною, про що мріяли і князі, зустрічаючись тут, у Любечі… Проведення сьогоднішніх заходів — невеличка частинка того, що мрії наші і наших прадідів збуваються…»

Віталій Бахмут, родом із Любеча, нині мешкає в столиці Російської Федерації:
«Коли мене запросив сільський голова Любеча на ці заходи, я думав, що вони — чергове формальне зібрання. Але зараз упевнено можу сказати: я помилився. Усі ви, думаю, теж пересвідчилися, що це справжнє свято – не формальність, а життєва необхідність… Адже такі заходи сприяють відновленню історичної справедливості – бути Любечу гідним свого історичного ймення… Після першого проведення минулого року подібних заходів я вийшов до уряду Росії з клопотанням про присвоєння нагород людям, які віддали свою душу і організаторські здібності для проведення такого свята. Хочу вам повідомити, що моє клопотання розглянуто, урядом Росії прийнято позитивне рішення, враховуючи вагомий вклад Любеча в розвиток і становлення Київської Русі, вирішили нагородити орденами…»

Коментар заступника голови, керівника апарату Чернігівської облдержадміністрації, голови оргкомітету фестивалю «Київська Русь» Володимира Приходька щодо вручення йому ордена Росії: «Для мене ця нагорода — несподіванка. У Любечі відбувся об’єднаний з’їзд князів… Ця подія нагадує нам усім про те, що нам треба об’єднуватись, незалежно від політичних поглядів…»

Любеч уперше згадуєтьсяу «Повісті временних літ» 882 року, коли князь Олег Віщий по дорозі з Новгорода до Києва захопив його і посадив тут свого посадника, був не тільки потім значним містом у військовій, економічній та адміністративній сферах. Тут народився преподобний Антоній Печерський (983 — 1073 рр.) — один з найвідоміших релігійних діячів Київської Русі, основоположник чернецтва на східнослов’янських землях. Ще у молоді роки він викопав на схилі однієї з любецьких гір печеру, на місці якої виник Антоніївський монастир, котрий проіснував кілька століть, до 1786 року.

Значною була роль Любеча і в більш пізню — козацьку добу. Він був сотенним містечком Чернігівського полку. До наших днів тут збереглися руїни кам’яниці Полуботка — одного з небагатьох зразків мурованої цивільної архітектури початку вісімнадцятого століття в Україні. Збудована кам’яниця була в межах старої фортеці на замовлення гетьмана Івана Мазепи. Мешканці Любеча брали участь у визвольній війні 1648 — 1654 років під проводом Богдана Хмельницького. 1658 року під керівництвом любецького боярина полковника Мартина Пушкаря відбулось народне антифеодальне повстання.

Про славну історію Любеча нагадують на Замковій горі пам’ятний знак на честь 1100-річчя літописного Любеча та пам’ятник на честь Любецького з’їзду князів 1907 року, встановлений 1997 року, печера Антонія, біля якої щороку 23 липня, в день пам’яті Антонія Печерського, здійснюється багатолюдне богослужіння. Збереглися споруди пізніших часів, зокрема Свято-Преображенська церква, збудована в 1811 — 1817 роках, в якій знаходиться копія чудотворної ікони Любецької Божої Матері.

Головна мета фестивалю — пропаганда історичних, культурно-мистецьких надбань Сіверського краю, народних художніх промислів, розвиток туризму, популяризація традиційних бойових одноборств (з прес-релізу Ріпкинської районної адміністрації).
Репортаж з Любеча про фестиваль "КИЇВСЬКА РУСЬ" на стор.: http://siver.com.ua/news/nagoroda_z_devjatma_diamantami_vid_rosiji_fotozvit/2009-09-08-2573


Фото Сергія КОРДИКА









Коментарі (0)
avatar