реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Ф.Уляненко: «Держава допомагає студентам, котрі навчаються платно»!

Розповідає начальник державної податкової інспекції у місті Чернігові Федір Уляненко:

-- Статтею 67 Конституції України встановлено, що кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом, та щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем свого проживання декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України така декларація подається платником податку, який:
а) зобов'язаний подавати таку декларацію згідно з нормами Кодексу;
б) має право подати таку декларацію для отримання податкової знижки.

Слід звернути увагу тих, громадян, котрі сплачували протягом 2012 року за навчання, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, всиновлювали дітей, сплачували вартість штучного запліднення, за користування іпотечним житловим кредитом. Ці громадяни можуть скористатися правом на податкову знижку за підсумками 2012 р. Такі декларації податківці прийматимуть до кінця поточного року.

У Чернігові працюють 26 вищих навчальних закладів, їх відділень, філій та центрів. Вищу освіту там здобувають 25 тисяч студентів. Майже половина з них за своє навчання сплачують кошти. Навчатися чи не навчатися, на жаль, залежить від фінансових можливостей родини.

Враховуючи цей об’єктивний чинник, держава сприяє навчанню молоді і допомагає родинам студентів, котрі навчаються платно. Йдеться, зокрема, про податкову знижку на навчання. Податкова знижка – це сума витрат, понесених платником податку.

Громадяни, які навчаються самі або навчають своїх дітей, мають можливість скористатися правом на повернення з бюджету частини суми податку, сплаченого протягом року із заробітної плати. Тобто, частково компенсувати оплату, повернувши з бюджету певну суму податку. Винятком є навчання на підготовчих курсах та аспірантурі. Якщо студент працює й отримує заробітну плату, він є платником податку на доходи фізичних осіб. Тому самостійно повинен подавати декларацію у межах власної заробітної плати.

Оскільки це питання є актуальним, то необхідно подати пакет документів, що підтверджують фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати. Зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів.

Сума коштів, сплачених платником податків на користь закладів освіти не може перевищувати розміру доходу у 2012 р. – 1500 грн., у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Податковим кодексом встановлені певні обмеження щодо права на нарахування податкової знижки, а саме: податкова знижка може надаватися виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата. Тобто податкова знижка надається тільки у межах розміру заробітної плати, одержаної протягом минулого року. Інші суми доходів (прибутків), одержаних платником податку, у розрахунок для визначення суми податку, що підлягає поверненню у зв’язку з використанням права на податкову знижку, не приймаються.

Суб’єкти господарської діяльності – фізичні особи не можуть отримати податкову знижку, якщо у них доходи лише від підприємницької діяльності.

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Під час минулорічної кампанії декларування було прийнято 7361 декларація про доходи, у т.ч.: обов’язкових - 3791, сплачено до бюджету 2,7 млн. грн., 10 громадян задекларували значні суми отриманого доходу (понад 1 млн. грн.), на податкову знижку - 1886, повернуто з бюджету 2,0 млн.грн.

Висловлюємо вдячність громадянам, які вже задекларували свої доходи за 2012 рік і нагадуємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня. Отож, поспішіть задекларувати свої доходи. Декларації приймаються у вихідні дні та у вечірні години. Бланк декларації у податковій інспекції можна отримати безкоштовно.

Підготувала Ірина БЕРЕГОВА




Теги:податкова пільга, навчання, декларація про доходи, Федір Уляненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar