реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Енергозбереження по-німецьки

Як для всієї країни, так і для Чернігова зокрема, на сьогодні є вкрай актуальною проблема енергозбереження. І зрозуміло, що підвищення вартості на газ не вирішить причину цієї проблеми. В Україні прийнято ряд програм з енергоефективності та енергозбереження, але майже всі вони залишаються малоефективними. Це відбувається із-за відсутності чітких юридичних та економічних механізмів стимулювання та реалізації проектів.
В той час, коли попит на споживання енергії зростає, запаси звичних для нас видів палива щороку зменшується. Тижневе стажування у Німеччині представників партії «Демократичний Альянс» та спілкування з експертами в сфері енергозбереження дали розуміння того, в якому напрямку потрібно рухатись, щоб наблизитись до позитивного досвіду європейських країн.

Енергозберігаючий будинок у Німеччині

Те, що ми в Україні називаємо енергозберігаючим будинком, у Німеччині – це є вже стандарт. На сьогодні там всі будинки будуються з ізоляцією не менше 10 сантиметрів. У Німеччині діють державні програми з підтримки будівництва приватного житла з енергозбереження. Також варто зазначити, що запровадження енергоефективності та енергозбереження фінансується німецькими банками та крупними корпораціями. Це означає, що якщо хтось захоче збудувати енергозберігаючий чи енергоефективний будинок, він має можливість отримати кредит під низький відсоток. Для порівняння: енергозберігаючий будинок у Німеччині споживає 40 кВт год/кв.м. на рік, тоді як на опалення українського будинку витрачається майже 300 кВт год/кв.м. на рік.

Для того, щоб наша країна хоча б трохи наблизилась до європейських країн, необхідно почати використовувати енергоресурси в рази менше і при цьому надавати населенню якісні послуги. Для цього нам потрібні нагальні економічні реформи. А почати треба з встановлення приладів обліку тепла, води і газу в багатоквартирних будинках. Необхідно підвищити ефективність використання теплової енергії. Особливо це стосується комерційних будівель, які споживають величезну кількість тепла. А в часи економічної кризи, яка призвела до подорожчання енергоносіїв, не ощадливе використання енергії є великою розкішшю для нас.

Енергоефективність в транспорті

Що стосується енергоефективності в транспортному секторі, то транспорт на сьогодні є важливим елементом комфортного життя людини. Але разом з тим використання його спричиняє негативний вплив на довкілля. Крім того, транспорт є великим споживачем енергії. Чи буде наша країна в майбутньому мати нафту – це під великим питанням. Але ми сьогодні спостерігаємо вже реальність – подорожчання та дефіцит нафтових продуктів.

Німці дуже серйозно ставляться до цього питання. Вже досить давно ведуться роботи по створенню електромобілів, які можуть працювати як від сонячних батарей, так і від акумуляторів. Але поки є мінуси в цих електродвигунах – невелика швидкість та коротка відстань, які можна проїхати без підзарядки. На разі, ведуться активні роботи з вилучення цих недоліків.

Для того, щоб ми хоча б трохи наблизилися до німецької енергоефективності, нам потрібно почати з себе. Чернігівцям і всьому українському населенню важливо зрозуміти, наскільки кожен із нас може зменшити ресурсоспоживання в побуті. Давайте нарешті станемо відповідальними за себе, за енергозбереження і навколишнє середовище. Раціонально використовуючи воду, світло, газ, папір та інші матеріали – ми економимо самі і зберігаємо ресурси планети для майбутніх поколінь.

Кілька порад, які допоможуть вам зберегти тепло і гроші взимку
- Батарея з гладкою поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Також доведено, що батарея темно-коричневого кольору краще віддає тепло і використовуючи її, ви отримаєте тепла на 8-10% більше, ніж з білою.

- Варто користуватися короткими шторами, які не закриватимуть батарею і даватимуть можливість надходити теплу в кімнату.

- Здійснення ізоляційних заходів (заклеїти вікна, утеплити двері) підвищить температуру в квартирі на 4-5 С. Тому що майже 30% усього тепла виходить із вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах.

- Декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла кімнати. Крім цього, тепловіддача батарей в панелях на 10% менша, ніж у тих, які виступають в кімнату.

- Якщо розмістити за батареями теплозахисні екрани або фольгу, то тепловіддача збільшиться на 20%.

- Товсті килими чи килимове покриття допоможуть вам утеплити бетонну підлогу.

- Замість використання обігрівача одягайтесь тепло, тоді ви зекономите велику кількість електроенергії та власні кошти.

- Встановіть двокамерні енергозберігаючі вікна, зберігають тепло взимку і прохолоду влітку в квартирі.

Тетяна РОМАНОВА
голова Чернігівської міської організації
партії «Демократичний Альянс»



Теги:енергозбереження, Демальянс, енергозберігаючий будинок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar