реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Екзотична бамія

Читаючи книжки харків’янина Б.А. Бублика, натрапила на незнайому назву городньої культури – бамія. Борис Андрійович навіть величав її «першою леді городу». Цікавість взяла гору, і я почала шукати інформацію про цю рослину. Яким же було моє здивування, коли знайшла інформацію про неї в літературі, що була видана ще за радянських часів. А ще більше я здивувалась, коли на одній з виставок «Сад – город», побачила насіння бамії на стенді дослідної станції «Маяк», що в Ніжинському районі.

То що ж це за рослина, давайте знайомитись. Бамія – однорічна рослина з родини Мальвових. Виявляється, що в південних областях, а також на Кавказі це зовсім не дивина. Вирощують бамію також в країнах Європи, Азії, Африки і Америки, а батьківщиною вважають тропічну Африку, в дикому стані вона збереглась на Антильських островах. Плоди бамії - цінний дієтичний продукт, багатий на білкові речовини, аскорбінову кислоту, містить каротин і вітаміни групи В. Значний міст слизових речовин в плодах робить їх незамінними в дієтичному харчуванні хворих на виразку шлунку та гастрити. Відвар з плодів рекомендується використовувати при простудних захворюваннях і кашлі. Доведено, що бамія здатна відновлювати виснажені сили організму. В їжу використовуються недозрілі плоди (3-6 денні зав’язі), що зовні нагадують стручок, у вареному, тушкованому та смаженому вигляді, також з них готують супи та соуси. Зав’язі бамії майже не мають смаку, тому вони добре поєднуються з іншими овочами, а також м’ясом та рибою. Із приправ до бамії доцільно використовувати порошок карі, перець гіркий, кмин, часник, васильки справжні (базилік). Недозріле насіння бамії може бути замінником зеленого горошку, а з дозрілого насіння, попередньо обсмаженого, виготовляють сурогат кави. В насінні міститься до 20 % олії, яка за своїми властивостями подібна до оливкової. А ще сама рослина бамії дуже декоративна: високе стебло, великі зелені листки і дзвоникоподібні квіти різних відтінків жовтого кольору з малиновою плямою біля основи, тож можна садити її на клумбах і на газонах.

Бамія – світло- і теплолюбива рослина, може рости на різноманітних ґрунтах, але надає перевагу легким і поживним. Насіння бамії проростає при температурі ґрунту понад +150С. Орієнтиром може слугувати строк посіву огірка у відкритий ґрунт. Глибина загортання насіння 1-3 см. Сходи з’являються через 8-15 днів, вони можуть уражуватися пізніми заморозками. Також бамію можна вирощувати через розсаду, але слід пам’ятати, що вона дуже погано переносить пересадку, то її краще вирощувати у горщиках, щоб уникнути пошкодження кореневої системи. Вік розсади має бути 30-45 днів. Густоту рослин у рядку формують на відстані 20-25 см. Догляд за посівом полягає в рихленні ґрунту, боротьби з бур’янами, при необхідності поливи. Незважаючи на те, що рослина досить посухостійка, в фазі сходів потребує достатньої кількості вологи. Ефективним заходом є мульчування посівів. Збір урожаю починають в залежності від сорту, наприклад, сорти Сопілка і Діброва, виведені дослідної станцією «Маяк», належать до середньостиглих і формують перший врожай через 58-68 днів від масових сходів. Врожай збирають кожні 3-4 дні. Для довготривалого зберігання зав’язі рекомендують сушити, заморожувати, консервувати.

Висока харчова і дієтична цінність сприяє широкому поширенню бамії за кордон. В Україні на даний час рослина не набула значного розповсюдження. Основними причинами цього є відсутність сортів, придатних для вирощування в різних кліматичних зонах. Сорти виведені станцією «Маяк», можуть вирощуватись в зонах Лісостепу і Полісся України. Сорти занесені до Державного реєстру рослин, придатних для поширення в Україні.
Ось така вона, екзотична бамія, дуже корисна і смачна. Вирощуйте її – не пошкодуєте.

Оксана БУЛКІНА, координатор Чернігівського Клубу органічного землеробства.




Теги:дослідна станція «Маяк», Клуб органічного землеробства, Борис Бублик, Ніжинський район, бамія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar