реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Довгожительство

Кажучи про довгожительство, він називав три головні поживи, які крадуть нашу молодість, і, з другого боку, три, які стримують старіння.

Те, що завчасно старить:

1. Усе смажене. Ця їда найгірша. Як виглядає шкварка на пательні – до того й ви йдете, смакуючи смажене. Смалець та всяка тваринна масть у надмірності – теж на шкоду, бо згущує кров і затягує жиром судини.

2. Алкоголь, окрім черленого вина в малій мірі. Горілка висушує, спалює і руйнує. Вмочіть у неї на хвилину цвіт – і побачите, що з ним буде.

3. Білий хліб на дріжджах. Від нього бродить нутро, а тіло робиться розквашілим, глевким і рихлим, як м’якуш паляниці.

Те, що молодить:

1. Винна ягода. Як сама для споживання, так і напої з неї. Се великий дар людям на поживу, на хосен і радість. Але даю заувагу: смакуючи виноград, ніколи не випльовуйте шкірку і кісточки – у них найбільше живильної сили. З виноградом не бійтеся переситу. А от смакуючи вино, шануйте перший смак, себто наливайте собі до разу.

2. Квасне молоко. Але – домашнє. Добре, коли скисне в глиняній судинці, під полотниною, в затінку і не нагло. Такого молока треба пити бодай кухлик щоднини.

3. Чорниця. Я не втомлююся співати осанну цій ягоді. Її чародійну силу не переоцінити. Чорнота, що барвить губи і зуби, – перші ліки для нашої кріпості. Чорниця воістину – зело небесного засіву!
А також абрикоси та хліб із цільного зерна без дріжджів.

Сніданок довгожителя
Звечора жменьку сушених ягід (добре, якщо різні) і ложку насіння льону залити кислим молоком. Уранці горнятко вилити на запарену кашу. Добре, якщо каша щоразу буде інша – кукурудзяна, вівсяна, перлова, гречана, пшоняна, горохова, рисова.

Вечеря довгожителя
Хочете мати довго тілесну змогу і ясний розум, призвичайтеся до такої вечері: запарена кукурудзяна крупа, збризнута лляною олією; запивати кислим молоком із помідоровим соком (останнього доливати в горнятко третину). Наступного дня замість кукурудзянки – підварений буряк. Третього дня – тушкована капуста. Четвертого – морква. П’ятого – гарбуз. Шостого – квасоля. Запивати тим же кисляком і соком, але домашньої вироби.

Мирослав ДОЧИНЕЦЬ
Із книги "Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона".



Теги:Андрій Ворон, народна медицина, довгожительство, Мирослав Дочинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar