реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Досвідчені бойовики та диверсанти

Багато хто називає обмін нерівноцінним, оскільки взамін віддали здебільшого цивільних з сумнівною репутацією.

Україна віддала окупованим територіям 14 людей, всі вони мають цікаву біографію. Це диверсанти, терористи і бойовики, яких упіймали наші військові зі зброєю в руках. Увесь цей контингент професійно навчений і підготовлений для ведення розвідки і бойових дій.

"Не можу зрозуміти, де я": як минув обмін полоненими на Донбасі та коли може відбутися наступний
На підконтрольну територію передали ж двох військових і решту цивільних, частина яких має сумнівну репутацію, йдеться у сюжеті "Спецкор" на 2+2.

Україна повернула 20 своїх громадян із самопроголошених республік. Натомість віддала 14 осіб, які знають, як тримати зброю в руках та мають спецпідготовку.

Віталій Чигорян – 30-річний бойовик з Горлівки. Його затримали влітку минулого року. Штаб ООС повідомив, що Чигорян у складі ДРГ атакував позиції українських військових. В бою бойовик отримав осколкові поранення. Його ногу врятували наші лікарі, яких він одразу після обміну оббрехав. 

Його спільник, теж бойовик ДНР, 57-річний Олег Васін з позивним "Комбат", був затриманий у жовтні 2018 року за роззброєння українських військових на Донеччині в квітні 2014 року та фактичну передачу їх до лап терористів. Український суд призначив бойовику 5 років тюрми.

Січень 2017 року. Служба безпеки України попереджає замах на вбивство народного депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка. Сам він лише рік потому називає імена підозрюваних – Святослав Жиренко та Дмитро Якоб. Останній уродженець Криму у списках на обмін. До цього чекав на вирок суду у Лук’янівському СІЗО.

Найвідоміший серед бойовиків, яких обміняли,

В Умані затримано підривника з Росії, який виготовляв вибухівку біля стратегічного аеродрому
Леонід Харитонов – громадянин РФ. Його затримали у жовтні минулого року. Контррозвідники виявили, що він готував масштабний теракт в Черкаській області на аваібазі. Харитонов робив вибухівку, яка значно небезпечніша від тротилу. Терорист нашпиговував пластидом цигарки і регулярно проводив випробування. Від учора він на волі.

Ще один відомий диверсант, якого віддали 16 квітня на обмін -

У Запоріжжі на стратегічному авіазаводі затримано агента ГРУ РФ, який здав росіянам секрети
Олексій Лазаренко. Глядач може згадати його, як слюсаря Запорізького авіаремонтного заводу, затриманого влітку 2019 року. Тоді чоловік зізнавався, що його завербували в анексованому Росією Криму, і щиро каявся. Він отримував завдання від кадрових офіцерів РФ зливати відомості щодо літаків Збройних сил України. Лазаренко, ймовірно, міг бути причетний до катастрофи Су-27 на Вінниччині. Літак проходив ремонт на заводі, де працював зрадник. У серпні 2019 року його авіаслюсаря засудили до дев'яти років в'язниці.

З 14-х переданих Україною на обмін бойовиків троє відмовилися їхати на окуповані території. За інформацією офісу Президента, наступний обмін може відбутися наприкінці квітня. У в'язницях окупантів, як на Донбасі, так і в Криму, та на території Росії залишилося не менше сотні наших громадян.

Кореспондент "Спецкор" Маргарита Потапова
ТСН



Теги:російсько - українська війна, Донецьк, команда ЗЕ, обмін полоненими, Луганськ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar