реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Допомога школі — від «Удару»

Невеличке село Лукнів Коропського району в цьому році двічі спіткала неприємна подія. Спочатку 17 жовтня згорів дитсадок, а через півмісяця, 3 листопада, горіло вже приміщення школи. Ймовірною причиною пожежі називають підпал, оскільки під час розслідування другої пожежі встановлено, що одне з вікон ігрової кімнати навчального закладу з боку двору було розбите.

Але поки ведеться слідство і шукають винних, триває навчальний рік, а отже, діти мають ходити до школи. Де проводити уроки? Таке питання постало перед керівниками школи й дитсадка та перед лукнівським сільським головою. Тож зі стін приміщення, куди вогонь не дістався, позривали закопчені шпалери і поклеїли нові. Частину дітей розмістили тут, частину — в майстерні, частина навчається у приміщенні сільради. Одна справа — прилаштувати дітей на якийсь час, інша — відновити й поремонтувати те, що було зруйновано вщент. А це коштує чималих грошей.
Директор Лукнівської загальноосвітньої школи Валентина Гончарова розповідає: «Як тільки це лихо трапилося, ми написали звернення у газети «Нові горизонти» і «Коропщина» про допомогу. І написали листи всім обласним депутатам».

Допомога реальна й обіцяна

Відгукнулися на заклик про допомогу представники партії Віталія Кличка «Удар». Партія виділила понад 30 тисяч гривень на ремонт школи і дитсадка, замовила нові меблі й матеріали для ремонту. «Добре, що люди такі є, — говорить голова Лукнівської сільської ради Михайло Залозний. — Пообіцяли, зробили заміри і привезли. Люди в селі також допомагають. А от суттєвої допомоги від підприємців я не знайшов, хоч об’їздив наш район та інші. Лише сільгосппідприємство з нашого району і транспортом, і робітниками допомагало. У бюджет району обіцяють закласти 50 тисяч на ремонт школи. Але це — після Нового року».

До речі, школу в селі Лукнів збудували 1932 року, тож наступного першого вересня їй виповниться 80 років. У 1960-ті роки відкрили дитсадок. Одноповерхові ошатні будиночки школи і дитсадка знаходяться поруч. Велике подвір’я, високі ялики під вікнами — в такому затишному місці навчаються діти з 1-го по 11-ий класи, всього 53 учні. Ще 18 дітлахів виховується в дитсадочку. Діти переважно з Лукнова, але декого шкільним автобусом щодня підвозять із сусідніх сіл — Райгородка і Вільного.

Директор школи Валентина Гончарова показує, як ведеться ремонт. «Хоча горіли класні кімнати лише в одному крилі, але приміщення було пошкоджене повністю. Стіни закопчені. Побілили, поклеїли шпалери, повісили нові фіранки і перейшли навчатися у вцілілі приміщення».

Ремонтують учителі, вихователі й батьки дітей. 13 тисяч на ремонт зібрали мешканці села та інші школи району, але основну допомогу надала партія Віталія Кличка «Удар». Розповідає депутат Коропської районної ради, член партії «Удар» Володимир Куніцин: «Я прочитав повідомлення в газеті і подумав, що треба до своїх із партії звернутися. А потім Валентина Михайлівна, директор школи, мені особисто зателефонувала. Я відразу звернувся до обласного осередку партії, а потім підготував листа в Київ. Питання про те, щоб виділити кошти на ремонт, відразу ж підтримали. Дивно, що місцеві високопосадовці говорили: «Навіщо ви ув’язуєтесь у таке малочисельне село, адже виборців малувато». Інші казали: «До виборів ще далеко, ваша справа забудеться». Але ж справа зовсім не в тому, щоб мати якийсь зиск. До честі наших партійців і в Києві, і в Чернігові ніхто не питав, скільки це дасть бонусів у майбутньому… Просто вирішили допомогти».

Нині ремонтні роботи в дитячому садочку наближаються до кінця. Працівники закладу і батьки клеять шпалери, стелять лінолеум. В окремій кімнаті стоять недавно підвезені нові меблі. «Які гарні меблі! Я приїхала сюди працювати в 1986 році, від того часу меблі стояли старі», — говорить директор дитсадка Світлана Скорик.

У школі ремонтні роботи тривають. Учителі сподіваються, що нове приміщення даруватиме школярам натхнення й успіхи у навчанні.

P.S. Під час огляду проведення ремонтних робіт Валентина Гончарова показала закопчені шкільні стенди і картини художника. Виявляється, серед випускників лукнівської школи є живописець Валентин Огієнко, який нині мешкає в Росії. Колись він подарував навчальному закладу кілька своїх картин, і вони прикрашали коридори школи. Після пожежі картини вціліли, але їх потрібно почистити і замінити багети. Побачивши це, Володимир Куніцин зв’язався з Сергієм Ковтуном, заступником голови Коропського земляцтва у Києві. Той відразу ж погодився допомогти у такій шляхетній справі.

Вікторія ГАВРИК



Теги:Лукнів, удар, Вікторія Гаврик, Коропський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar