реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Доки Чернівщина слухатиме чужих?

Надзвичайно актуальне для Чернігівської області питання – покриття прикордонних районів вітчизняним теле- та радіосигналом – обговорили представники комітету з інформації та комунікації Громадської ради при ОДА. Провів розширене засідання комітету його голова В’ячеслав Родимченко. Також cеред учасників заходу – представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення в області Ірина Сенченко, директор Чернігівської філії Українського державного центру з радіочастот Григорій Бойко, головний інженер Чернігівської філії Концерну РРТ Сергій Ковальов, помічник народного депутата Олександра Кодоли – Юрій Литвиненко, представники громадськості та ЗМІ.

Основний привід зібрання, як повідомляє сайт Чернігівської ОДА, – напрацювати текст звернення до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, профільного Міністерства стовно перегляду норм прийнятого наприкінці минулого року Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України».

Згідно з цим документом Чернігівська область разом з Харківською та Сумською не ввійшли до переліку територій з особливим режимом мовлення, незважаючи на спільний кордон з Російською Федерацією.

Якби ж область мала відповідний статус, дозволи на тимчасове мовлення місцеві теле- та радіомовники могли б отримували від Нацради без участі в конкурсі (за заявковим принципом) і до того ж безоплатно строком дії до одного року. Це, безперечно, пришвидшило б вихід їхніх програм, у тому числі, безпосередньо на прикордонних територіях. Тим самим дозволило б покривати українським продуктом білі плями в інформпросторі прикордоння.

Нагадаємо, що в шести прикордонних районах області недостатнє покриття сигналами національних телемовників. При цьому у смузі шириною від 20 до 40 кілометрів наявний достатній для якісного прийому рівень сигналу російських та білоруських каналів, у тому числі заборонених судовими рішенням для ретрансляції на території України.

Тож учасники засідання говорили про інформбезпеку, зокрема, зупинилися на перспективах можливого встановлення телевеж для покриття території Чернігівщини цифровим телесигналом. Обговорили питання розрахунку радіочастот, розвитку мережі ФМ-мовлення. Мова також йшла про необхідність підвищення медіа-грамотності населення, створення якісного вітчизняного телевізійного та радіопродукту.

Члени комітету домовилися, що доопрацюють текст звернення з урахуванням усіх висловлених уточнень та пропозицій та спільно лобіюватимуть питання щодо зміни чинного законодавства задля забезпечення покриття національним телерадіопродуктом прикордонних територій.

До речі, нещодавно народний депутат Олександр Кодола звернувся з відповідним депутатським запитом до Прем’єр-міністра України та Міністра інформаційної політики. Ще більш вагомим кроком, на переконання учасників зібрання, було б доєднання до цієї ініціативи й інших народних депутатів від Чернігівщини.



Теги:Чернігівська ОДА, Вячеслав Родимченко, інформаційний простір


Читайте також



Коментарі (0)
avatar