реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Добра зарплата – фактор протиміграційний

У Ніжині відбувся «круглий стіл» під назвою «Легалізація заробітної плати та зайнятості населення – один з важливих факторів соціальної стабільності в суспільстві», який організував Чернігівський обласний центр зайнятості. У програмі заходу, який проводився вдруге поспіль, було передбачено провести дискусію між представниками органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та представниками роботодавців малого і середнього підприємництв та їх об’єднань. Отже, перелік запрошених був представницьким. Організаторів цікавило вирішення проблеми наповнення бюджету, яка все більше набуває місцевого характеру, а представників бізнесу – заповнення робочих місць.

Спільним було те, що фінансування як місцевих громад, так і суб’єктів підприємництва залежить від їх ефективної взаємодії на ринку праці.

Про його стан у державі та області доповіла директор обласного центру зайнятості Падалка Лідія Василівна.

За її даними рівень зарплат на Україні є в межах 250 Є на місяць, що менше – вдвічі, ніж у РФ та втричі, ніж у Польщі. Це зумовлює міграцію кадрів, не кажучи вже про виїзд до Києва.

Крім того, значна кількість працездатного населення перебуває в «тіні». Так, у Ніжині до 22% його є поза обліком у центрі зайнятості (орієнтовно 10 тис. осіб).
Це відповідає обласному показнику, який становить 21%, що складає 90 тис. осіб поза реєстрацією.

Від роботодавців надходять запити на робочу силу з низькою оплатою, що свідчить про низький технічний рівень підприємств. Тому вирішення проблеми лежить не тільки в площині роботи з кадрами, а головно в розвитку підприємств: щоб вони випускали дорогу продукцію, а це потребує інвестицій в нову техніку й технології.

Директор ТОВ «ВТД «Техно-Т» Тарасенко Валерій Віталійович вбачає причину дефіциту працівників робітничих професій у відсутності профорієнтації старшокласників. Молодь не йде до технічних училищ, а з 500 випускників шкіл 100 «десь діваються».

Голова Громадської організації «Підприємець» Зайко Лариса Олександрівна висвітлила ще один парадокс: оформлення найманих працівників фізособами-підприємцями. Це є методом мінімізації оподаткування. Вона ще раз нагадала про потребу зміни порядку сплати податків: наймані працівники повинні сплачувати податки самостійно, а не роботодавець за них. Наявний порядок сплати податків шкодить легалізації доходів.

Підсумковим в обговоренні був виступ генерального директора ТОВ ПВКФ «Сяйво», члена Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Шкурка Миколи Пантелійовича. Зарплата на його підприємстві на 50% вища за середньообласну, проте це все одно не знімає гостроти питання забезпечення висококваліфікованими спеціалістами.

Він передав директорові обласного центру зайнятості пропозиції щодо умов розвитку підприємств та можливостей підвищення соціальних гарантій працівників.

Отже, обговорення проблем має вилитися в їх вирішення.Асоціація "Об'єднання підприємств Ніжинщини"



Теги:Микола Шкурко, міграція, зарплата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar