реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Для створення меморіалу в Ягідному оголошено конкурс

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України оголосило архітектурний конкурс на проєкт меморіалу у Ягідному.

Про це йдеться на сайті конкурсу.

«Будівля школи є місцем злочину, символом жахливих подій, важливою частиною колективної пам’яті, уособленням жорстокості ворога. Героїчний досвід жителів села Ягідне та історична пам’ять про трагічні події мають бути повною мірою збережені в межах меморіального комплексу та отримати творче осмислення для наступних поколінь Українського народу», — пишуть організатори конкурсу.

За умовами конкурсу мають бути позначені місця страт та поховань місцевих жителів; збережені залишки трофейної техніки, капонірів, місць фортифікаційних укріплень окупанта з переосмисленням — це меморіальні експонати. У споруді має бути простір для лекцій і заходів, кафе та укриття.

Конкурс триватиме до 27 січня наступного року. Приз конкурсу – 50 тисяч гривень.

Нагадаємо, що село Ягідне під Черніговом, що стало концтабором під час російської окупації минулого року, важко, але відновлюється. На черзі – розробка проекту меморіалу.

Справа в тому, що школа в Ягідному – доволі нова і облаштована, не може використовуватися саме як школа: діти, які відсиділи у її підвалі 27 діб російської окупації і бачили смерті там односельців, не хочуть ходити в цю школу, а їздять навчатися у сусіднє село. А в підвалі школи, що був концтабором для всього села, включно з інвалідами та немовлятами, побували багато державних діячів світу. Відтак постала ідея перетворити школу в меморіал, який би розповідав правдиву історію рашистської агресії.

Василь ЧЕПУРНИЙ."Голос України"





Коментарі (0)
avatar