реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Для чого машині олива: про важливість мастильних матеріалів в автомобілях

Відповідальні автовласники знають, що потрібно постійно стежити за рівнем оливи в двигуні і вчасно змінювати його. В іншому випадку можливі серйозні поломки з непідйомними бюджетами. А безвідповідальні автолюбителі роками не дивляться за станом автомобіля, а потім розводять руками: я ж не знав, що в моторі ще і олива є... Так навіщо ж використовуються в механізмах мастильні матеріали.

Моторна олива як запорука довгої служби машини


Двигун внутрішнього згоряння - складна система. У ньому багато рухомих деталей. Від тертя вони швидко ламаються. Тут ще й вплив високих температур, від яких метал то розширюється, то звужується. А на поверхні залишається гар і кіптява. Все це стало б причиною дуже швидкого зносу всіх деталей, якби не одне але - моторна олива.

В системі вона виконує відразу кілька функцій:
● знижує тертя деталей;
● відводить тепло з найгарячіших зон;
● змиває кіптяву і гар;
● полегшує пуск двигуна.

Моторні оливи використовуються в бензинових і дизельних двигунах за різних температур повітря. Для клімату в нашій країні потрібно, щоб склад мастила відмінно працював і за мінусових показників за вікном, і за великої спеки. У нашій країні прекрасно справляється з такими завданнями моторна олива марки 15W40, що завжди є в автосервісі OILER. Вона забезпечує плавний пуск і нормальну роботу мотора в діапазоні температур -15 ... + 40 градусів за Цельсієм. Показники, що відрізняються від заявлених, в нашому помірному кліматі зустрічаються мало коли.

Трансмісійна олива: так, мастило є не тільки в двигуні


Ще один складний механізм в автомобілі - це трансмісія. Вона складається з декількох шестерень, що передають оберти з двигуна на колеса. Навантаження на всі деталі в цьому вузлі чимале. Для його зниження використовується додаткове мастило.

Трансмісійна олива також виконує кілька функцій:
● знижує тертя металевих деталей;
● амортизує вібрації і приглушує шум;
● захищає від корозії;
● охолоджує деталі;
● очищає елементи від продуктів зносу.

У більшості автомобілів використовується трансмісійна олива 75W85. Це марка оптимальної в'язкості. Дізнатися, чи підходить вона для конкретного автомобіля, вийде з сервісної книжки або на СТО. Придбати її та інші оливи можна в автосервісі OILER у всіх відділеннях мережі.

Щоб машина служила довго і без поломок, за нею необхідно правильно доглядати. І своєчасна заміна мастила - це одна з найважливіших умов обслуговування автомобіля. Періодичні технічні огляди на СТО допоможуть залишатися в курсі таких заходів. Механік завжди розповість календар заміни оливи та інших витратних матеріалів відповідно до особливостей експлуатації машини.



Теги:олива, автосервіс, споживач, сто


Читайте також



Коментарі (0)
avatar