реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Династія. У літописному селі Романа Боюна

Роман Боюн — новачок на пошті в Блистові Менського району. На початку року замінив він тут на час декретної відпустки дружину Наталію, яка три роки очолювала відділення поштового зв’язку.
— А раніше очолювала його моя рідна сестра Людмила, — додав пан Роман. — Отож наша династія продовжується.
Народився він у цьому придеснянському селі, яке вперше згадується в одному з літописів доби Київської Русі як місто Блистовіт. Має аж дві вищі освіти — педагогічну й економічну. І не збирається залишати таке любе йому рідне село.
На пошті почувається дбайливим господарем, наче все життя тут працював. Особистим прикладом задає тон у роботі. Першим у селі скористався поштовою послугою «Власна марка». Виготовив у столиці красиву художню мініатюру з образами своїх синочків, другокласника Іванка та півторарічного Сашка. Подарував її родичам, розрекламував серед односельців. І, як наслідок, з’явилися нові замовлення.
— У нас на пошті працюють три листоноші, — розповідає Роман Боюн. — Це Анатолій Корінь — однофамілець нашого земляка-силача, чемпіона світу з вільної боротьби 1912 р. Терентія Кореня. А ще — Ольга Шейко та Валентина Сироїд. Вони стараються принести для відділення якнайбільше доходу й собі копійку заробити.
Кожний поштовик щомісяця продає товарів народного вжитку на суму від 4 до 5 тис. грн., хоч у селі діють аж десять приватних магазинів, а ще тут завзято торгують і заїжджі підприємці.
Чимала питома вага в структурі доходів ВПЗ — платежі за електроенергію та телефон, які листоноші приймають удома в клієнтів. Побільшало останнім часом рекомендованих листів (діти війни домагаються законних доплат до пенсій у суді, надсилають позовні заяви). Поштовики щомісяця продають лотерейних білетів більш як на 1300 грн. Багато селян стали членами харківського «Книжкового клубу сімейного дозвілля», замовляють поштою книги, ліки, насіння овочів і квітів…
Поштовики активно ведуть передплату періодичних видань дна ІІ півріччя. Прагнуть охопити нею кожну сім’ю, аби не зменшити досягнутих результатів (за І півріччя було розповсюджено майже тисячу газет і журналів, а в селі мешкає 827 осіб).
У І кварталі нинішнього року пошта надала послуг селянам на 43155 грн при плані 28165 грн. Дохід на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості склав 17981 грн. А на одного мешканця села — 52 грн 18 коп. (це найбільше серед 27 ВПЗ району).
Роман Боюн за сумісництвом викладає в місцевій школі інформатику, навчає дітей роботі на комп’ютері. Багато його вихованців мають удома мобільний Інтернет. Та й сам він щодня ним користується.
— Звідси я дізнаюся про курс валют, цікавлюся поштовими новинами порталу УДППЗ «Укрпошта»,- розповідає керівник сільської пошти. – А ще роздруковую з «всесвітньої павутини» листки календаря з розповідями про свята, пам’ятні дати України, вивішую їх при вході на пошту. Це нагадує клієнтам про те, що треба привітати когось з рідні, друзів чи знайомих художньою листівкою. На пошті ми приймаємо й платежі за користування Інтернетом.

Пошта підтримує міцні зв’язки з місцевою владою. За її підтримки вносить за оренду приміщення символічну плату. Є домовленість, що сільрада посприяє у спорудженні навісу для дров, побілці фасаду пошти. Адже поштовики беруть активну участь у громадському житті села. Без листоноші Анатолія Кореня не обходиться жоден концерт самодіяльних артистів Блистови. Його колега Ольга Шейко — відома в селі швачка-закрійниця.
На День довкілля поштовики побілили дерева, впорядкували прилеглу до відділення територію. Запаслися на зиму дровами. Цьогоріч сільська пошта стала переможцем обласного конкурсу на краще ВПЗ з питань охорони праці. Тут привітно й затишно. Привертають увагу відвідувачів вітрини, стенди милують око квіти. Роман Боюн приніс сюди з дому навіть улюблену пальму.
* * *
Коли цей матеріал готувався до друку, в родині поштовиків Наталії і Романа Боюнів народилася донечка. Щиро вітаємо з цією радісною подією її батьків! Хай здорова і щаслива вона росте!

На фото: Роман Боюн.

Іван КУЖІЛЬНИЙ, для газети "Біла хата"



Теги:пошта, Менський район, Чернігів, Боюн, роман, Блистова, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar