реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Дерусифікація Чернігова не на часі?

Заява правління обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка від 18 липня 2022 року

Зі здивуванням ми прочитали в інтерв’ю інтернет- виданню “Дзеркало тижня» слова чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, де він говорить про перейменування вулиць міста лише після перемоги, бо, мовляв, «зміна назв вулиць потягне за собою клопоти для людей — зміну паспортних даних, реєстрації, особових карток із надавачами послуг, а заміна цих бланків буде не безкоштовна і займе багато часу».

Дивно, що міський голова не пам’ятає як при зміні назв 118 вулиць під час декомунізації не виникло жодних проблем з перелічених ним. Адже, наприклад центри надання адміністративних послуг автоматично міняють назв відповідно до рішення місцевих органів влади. А подібні чутки, як у його цитаті – не більше, ніж чутки обивателів, а не рівень міського голови. Єдині затрати – вартість виготовлення та встановлення нових табличок.

А головне: невже для перемоги нам не потрібно позбавитись всього російського, нав’язаного нам колонізаторами та окупантами? Невже в древньому історичному Чернігові мають бути вулиці російської 77 гвардійської дивізії, чи російської героїні Зої Космодем’янської, яка в мороз палила хати російських селян, чи секретаря Пєнєвського райкому комсомолу Калінінської області Лізи Чайкіної? Або може не муляє в часі російсько- української війни найменування вулиць Московської, Костромської, Курської тощо? Чи сталінських генералів, як, скажімо, Фікселя – командира Лоєвського плацдарму, де було бездарним командуванням свідомо понищено десятки тисяч наших мобілізованих земляків, що їх прозвали «сірими свитками» - неозброєних, ненавчених, які зробили тоді Дніпро кривавою рікою? Чи не сталінського маршала Рокоссовського захищає Владислав Атрошенко? Як же він збирається налагоджувати зв’язки з містом Жешув, якщо того маршала ненавидять у Польщі, як сатрапа?

І чи не варто тоді просвітянам Чернігова задуматися: чи ж випадковість, що Чернігів є єдиним в Україні обласним центром, у якому досі не вшановано жодним меморіальним знаком жертв Голодомору?

За дорученням правління обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка
Олександр Шевченко, голова.



Теги:перейменування вулиць, дерусифікація, Владислав Атрошенко, широка війна, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Формально, претензії до п. Атрошенка є безпіставними. Процедура перейменувань вимагає громадських слухань. В умовах воєнного стану це не є можливим. А без результатів громадських слухань міський голова не може зробити подання до міської ради про перейменування.
Однак, нічого не перешкоджає запустити цей процес, завершення якого можливе після скасування воєнного стану.
Бажані також зміни до ЗУ "Про присвоєння власних назв...", які б уможливили завершення цього процесу за наявних обставин. Це вже питання до ВРУ та до суб'єктів подання таких змін.
avatar