реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

День народження української Вііпедії

Сьогодні українська Вікіпедія святкує день народження!

30 січня 2004 року, з появою статті «Атом», було започатковано україномовний відділ Вікіпедії, найвідомішої у світі онлайн-енциклопедії.

Писати та редагувати статті для Вікіпедії може будь-який користувач, тільки треба дотримуватися енциклопедичного стилю, займати нейтральну позицію, висвітлювати різні точки зору та посилатися на перевірені джерела.

На цей час кількість статей української Вікіпедії становить 1 226 665. За цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 10-му місці серед європейських Вікіпедій та на 3-му місці серед Вікіпедій слов'янськими мовами.

Українська Вікіпедія станом на 30 січня 2023 року має 667 722 зареєстрованих користувачів, 47 адміністраторів. Загальна кількість сторінок в українській Вікіпедії — 4 253 053, редагувань — 38 109 290, завантажених файлів — 111 122.

Значну частину статей української Вікіпедії було перенесено з «Енциклопедії українознавства», «Української радянської енциклопедії», «Гірничого енциклопедичного словнику», «Малої гірничої енциклопедії», «Довідника з історії України» (під ред. І. Підкови та Р. Шуста), урядових та інших сторінок. Над багатьма статтями згодом працювали редактори Вікіпедії, завдяки чому матеріал було перероблено та доповнено.

Найпопулярнішою у 2022 році стала стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)», яка отримала 3 715 590 переглядів. На вершину рейтингу також потрапили статті про радника Офісу Президента України Олексія Арестовича та очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру.

Минулого року у Вікіпедії часто цікавилися статтями на теми, повʼязані з захистом України від російської агресії: стаття про Збройні сили України, Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, Президента України та Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського, збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації «Привида Києва», окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов».

Також українці часто відвідували сторінки, повʼязані з діями країни-терориста на території України: стаття про президента країни-агресорки Володимира Путіна, політичну ідеологію «рашизм», гасло «Путін — х*йло!», Російсько-українську війну (з 2014), Війну на сході України.

«Внаслідок російського повномасштабного вторгнення багато речей сталися вперше. Уперше одразу п’ять статей українською мають понад мільйон переглядів — раніше це була максимум одна стаття на рік. Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили “шкільні” чи “освітні”: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а “вічно популярні” Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки» — так прокоментував рейтинг 2022 року Микола Козленко, заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратор української Вікіпедії.

Чернігівська міська бібліотека імені М.Коцюбинського



Теги:Вікіпедія, бібліотека Коцюбинського, українська мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar