реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

День ерзянської мови та український визвольний рух

Сьогодні ерзя, один з корінних народів РФ, відзначають День ерзянської мови. Це свято було запроваджене лише у 1993 році. У перші роки після розвалу СРСР чимало народів колишньої імперії заявили про себе і про свої права. Серед них були і ерзя. Уособленням національного пробудження ерзян стала письменниця Марізь Кемаль, яку можна назвати ідеологом ерзянського націоналізму.

Протягом багатьох років Кемаль листувалась із українським інтелектуалом Орестом Ткаченком – провідним фіно-угористом світу, сином відомого українського перекладача і мовознавця Бориса Ткаченка, страченого російськими більшовиками у 1937 р.

Ідеї Ткаченка мали надзвичайний вплив на Кемаль, а відтак і на весь ерзянський рух. Такий висновок можна зробити з опублікованого листування. Пан Орест, якому зараз 96 років, глибоко дослідив визвольні рухи різних народів, в приклад ерзянам наводив євреїв та Державу Ізраїль. «Народ, не захищений своїми політичними правами, своєю державністю, не зможе захистити навіть своєї мови та культури», – висновував Ткаченко в листі до Кемаль.
Здавалося б, що нам ерзяни? Хіба своїх проблем не вистачає? Ну є собі Ткаченко, якийсь геній-дивак, який вивчив всі слов’янські мови, гебрейську, угорську, естонську, ерзянську... і щось там розмірковував про державність народів Росії. Хіба мало диваків?

Мудрість – це здатність побачити в очевидному неочевидне. Ідеологи українського визвольного руху понад 70 років тому виступили з ідеєю визволення всіх поневолених Москвою народів. «АБН за суто російську державу, однак виключно в етнографічних межах російського народу!», – проголошував український визвольний рух. Росія – екзистенційна загроза для України. Лише здобуття бездержавними, поневоленими Москвою народами, власних національних держав, гарантує спокій та недоторканість самостійної України.

Сьогодні ідея АБН комусь видається нездійсненою. Однак ідея ОУН також виглядала нездійсненою…

Павло ПОДОБЄД

На фото: інязор (глава ради старійшин) народу ерзя Сиресь Болеянь присягає на вірність народу після обрання



Теги:Павло Подобєд, інязор, ЕРЗЯ, розпад РФ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar