реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Дайкон: смачні ліки

Є в нашої редьки білолиця родичка в Японії. Попросіть японців назвати національний овоч, безсумнівно, почуєте у відповідь, що це дайкон. Дослівно — великий корінь. Складно уявити японську кухню без дайкона.

У салатах він додає пікантності смаку, тонко нарізаний слугує гарніром і прикрасою до багатьох страв. Тертий дайкон змішують із соусами і подають до смаженої риби. Відварений — є невід’ємною складовою овочевого рагу. Сьогодні цей екзотичний коренеплід можна купити й у вітчизняних супермаркетах та на базарах. А що з ним робити, як готувати і яка його користь, мабуть, відомо не всім.

СОЛОДКА РЕДЬКА ОЧИСТИТЬ ОРГАНІЗМ

Дайкон — близький родич добре відомої редьки. Маса цього коренеплоду зазвичай 2—3 кг. Але в Японії примудряються вирощувати справжніх гігантів масою до 40 кілограмів, при цьому довжина коренеплоду може сягати півтора метра.
Дайкон практично позбавлений специфічного гіркувато-гострого смаку редьки. За смаком він нагадує не редьку чи редиску, а, скоріше, капусту, але більш соковитий та ніжний. Тому його ще називають солодкою редькою.

Дайкон містить солі калію, які виводять з організму надлишок рідини, а також кальцій, клітковину, пектинові речовини, вітаміни, ферменти. Крім того, в ньому на 30% більше, ніж у редьки, індометилглюкозиду, продукти гідролізу якого перешкоджають розвитку онкологічних захворювань. Також він містить специфічні білкові речовини дуже складної будови, які стримують розмноження шкідливих бактерій.

Із усіх овочевих рослин тільки редька, хрін і дайкон мають найбільшу здатність очищати нирки й печінку, розчиняти камені. Однак коренеплоди перших двох культур містять багато гірчичних олій, що надають їм гостроти. Через це вживати їх треба обережно. А ось у дайкона цих олій майже нема.

Та найголовніша властивість дайкона — його екологічна чистота. Учені встановили, що ця рослина не вбирає із ґрунту солі важких металів і радіоактивні елементи, проте сприяє виведенню з організму всіх шкідливих елементів, які надійшли з іншими продуктами, у тому числі і з овочами.

Японці вивели понад 400 сортів і гібридів цього коренеплоду. Завдяки чудовому смаку, поживній цінності, цілющим, дієтичним та екологічним властивостям нові сорти дайкона увійшли в щоденне меню японців. Тож не дивно, що здоров’я жителів Японії феноменально поліпшилося. Скоростиглість, висока врожайність і великий попит спонукали японських фермерів перейти на масове культивування коренеплоду.

Загалом дайкон має ті ж лікувальні властивості, що й чорна редька. У медицині його широко використовують для профілактики цукрового діабету, застуди, як бактерицидний, антисептичний і лікувальний засіб у разі захворювань жовчного міхура і печінки, для поліпшення роботи кишечнику та за радіоактивного опромінення. Існує думка, що дайкон має здатність виводити радіацію, якщо вживати його сирим. Він корисний і для профілактики та лікування атеросклерозу, різноманітних серцево-судинних захворювань, адже виводить з організму надмірний холестерин. Але тут потрібно зауважити, що лікувальний ефект помітний лише за систематичного і тривалого вживання цього овочу.

Крім того, дайкон підвищує апетит, запобігає випаданню волосся, прискорює загоєння гнійних ран, допомагає позбутися веснянок. Зовнішньо дайкон можна застосовувати у вигляді компресів, примочок та розтирань.
Увага! Дайкон протипоказаний до вживання в разі виразкових хвороб, гіперацидних гастритів, захворювань нирок та печінки, подагри і хвороб, пов’язаних із обміном речовин.

КІЛЬКА ЛІКУВАЛЬНИХ РЕЦЕПТІВ

У разі радикуліту та хворих суглобів. Дайкон натерти, змішати з медом та горілкою (3:2:1), підсолити. Після лазні чи ванни цією сумішшю розтирають хворі суглоби. За радикуліту можна також прикладати до хворого місця просто натертий або тонко нарізаний дайкон.

Дайкон у поєднанні з морквою і буряком — чудовий засіб за недокрів’я. Овочі слід потерти на тертці, витиснути з них сік. Суміш соків потрібно 2—3 години потримати в негарячій духовці; приймати по 1 ст. л. тричі на день за 15—20 хв до їди. Для дітей дозу слід зменшити до 1 ч. л. Курс лікування чи профілактики – 2 місяці.

Порізати дайкон кружальцями, щедро посипати цукром і дати полежати кілька годин (до тих пір, поки цукор не витягне весь сік і сам розчиниться в ньому). Приймати такий сік дуже корисно в разі аритмії серця — по 1 ст. л. тричі на день до їди. Ці солодкі ліки добре допомагають і матерям-годувальницям — дайкон підсилює лактацію. Також цей сік ефективний за каменів у нирках, сечовому й жовчному міхурі.

Страви з дайкона

Дайкон з помідорами

Дайкон — 2 шт., помідори — 2 шт., сметана — 4 ст. л., зелень кропу. Нарізати тонкими скибочками дайкон, заправити частиною сметани, посолити, перемішати і викласти гіркою посередині салатника. Полити сметаною, яка залишилася. Салат прикрасити часточками помідорів і посипати зеленню.

Дайкон з морквою та яблуками

Дайкон — 2 шт., морква — 1 шт., яблука — 2 шт., зелена цибуля, сметана — 0,5 склянки, кріп. Обчистити дайкон, вимити і натерти на тертці з великими отворами. Додати натерті на тертці моркву і яблука. Заправити сметаною. Посипати зверху дрібно нарізаною зеленню.

Буряки з дайконом

Буряки — 500 г, дайкон — 1 шт., сметана — 3 ст. л., лимонний сік — 1 ст. л., сіль. Відварити буряки, обчистити і нарізати соломкою. Додати обчищений нашаткований дайкон і сіль, перемішати. Салат заправити лимонним соком і сметаною.

Джерело: Ваше здоров"я




Теги:суглоби, буряки, радикуліт, салат, Японія, дайкон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar