реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ціни на Паску у нас і в Польщі

Цьогоріч великодній кошик із базовим наповненням обійдеться українцям у 427 гривень. Що на третину дорожче, ніж торік. Якщо до нього додати ковбасу і сир - 847 гривень. А у разі доповнення кагором, огірками й помідорами, вартість кошика зросте до 1 185 гривень.

Ціни на паску залежать від розміру випічки та її наповнення. Найдешевше обрядову здобу можна купити у торгових мережах, найдорожче продають в авторських кондитерських.

Вартість паски:

від 32 гривень за паску на 200 грамів;
від 114 гривень за паску на 500 грамів;
від 400 гривень за сирну паску від 670 грамів;
від 700 гривень у кондитерських (не масове виробництво).
Приготування паски вдома 3-4 штук вагою по 500-600 грамів за класичним рецептом обійдеться у 314 гривень.

Ціни на інші великодні продукти:

яйця - 73 гривні за десяток;
кисломолочний сир - 93 гривні за 300 грамів;
варено-копчена салямі - 282 гривень за кілограм;
бекон - 473 гривень за кілограм;
буженина - 571 гривня за кілограм;
сало солене - 264 гривень за кілограм;
корінь хрону - від 28 гривень за 100 грамів;
кагор - від 99 гривень за пляшку.

Скільки коштують великодні продукти у Польщі
За підрахунками польського Центру соціально-економічних досліджень, великодній кошик цьогоріч подорожчав на 7% і тепер його ціна становить 65 злотих (715 гривень). Загалом на свято сім’я з чотирьох осіб може витратити до 1200 злотих (13 200 гривень).

За рік у Польщі подорожчало масло - на 13,8%, а також деякі види м'ясного, наприклад біла ковбаса (+11,7%) і шинка (+10,8%). Водночас краківська ковбаса подешевшала на 14,3%.

Готова паска в кондитерській коштує в середньому 26-40 злотих (286-440 гривень).

Ціни на паску:

паска (50 г) - 4,90 злотих (53,9 гривні);
шоколадна паска - (400 г) 27,90 злотих (306,9 гривні);
паска із сухофруктами (320 г) - 19,90 злотих (218,9 гривні);
паска (400 г) - 21,90 злотих (240 гривень).
Вартість приготування домашньої великодньої паски може коливатися від 15 до 30 злотих (165-330 гривень), а якщо додати сухофрукти, то навіть до 50 злотих (550 гривень).

Ціни інші великодні продукти:

ковбаса біла - від 16 злотих за кілограм (176 гривень);
ковбаса краківська - від 40 злотих за кілограм (440 гривень);
бекон - від 28 злотих за кілограм (308 гривень);
яйця - 13 злотих за десяток (143 гривні);
кисломолочний сир - 7,5 злотих за 250 грамів (82,5 гривні);
кагор - від 19 злотих за пляшку (209 гривень).

Додамо також, що у Польщі склад традиційного кошика відрізняється від українського. Туди входять:

яйця;
баночка майонезу і хрону;
хліб пшеничний і цільнозерновий;
шинка;
ковбаса біла і краківська;
йогурт натуральний;
масло;
плитка гіркого шоколаду і плитка молочного;
сіль.
Оскільки вміст кошиків різний, то доцільно порівнювати ціни на окремі продукти. Кисломолочний сир в обох країнах практично в одну ціну, в Україні дешевші яйця, але дорожчий бекон. У Польщі трішки дорожчі паски, але дещо дешевші ковбаси.
РБК



Теги:Україна - Польща, паска, ціни, великодній кошик


Читайте також






Коментарі (0)
avatar