реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Цикорій, кава і Дюма...

Квітка, яка завжди повертається за сонцем...

Усі бачили цю гарну квітку, що нагадує блакитну ромашку чи волошку, але не всі знають, що саме це і є цикорій. Він розкриває свої небесно-блакитні квіти-кошики вже в середині червня, любить лише відкриті, сонячні місцини і зовсім не визнає інших. Цикорій прокидається на світанку, коли інші рослини ще бачать сни. Кошики його квітів розкриваються о п’ятій ранку, а о десятій уже закриваються. Квітне цей блакитний символ літа приблизно до жовтня, причому кожна його квітка розпускається лише на один день.

Ще з XVII століття люди використовують коріння цикорію насамперед як замінник кави. Широкого розповсюдження він набув у Європі з початку XIX століття. А особливим попитом користувався під час Великої депресії в Америці та у Європі — під час Першої й Другої світових війн, коли у більшості країн були проблеми з доставкою і можливістю придбати кавові зерна. Висушені й обсмажені коріння цикорію і зараз використовують як замінник кави чи додають їх до натуральної кави для поліпшення смаку — декому подобається такий своєрідний смак, а комусь іншої кави й не можна вживати за станом здоров’я.

Бальзак, напевно, не пив такої кави, а ось інший французький письменник — Олександр Дюма — був про неї гарної думки. Олександр Дюма писав, що розповсюдженню цикорію як сировини для кавового напою сприяла насамперед так звана континентальна блокада, яка позбавила Францію одночасно і кави, і цукру. Кмітливі французькі кухарі знайшли вихід. Вони додавали до кави потовчене коріння цикорію. Це одночасно і здешевлювало напій, і робило його не таким гірким без цукру.

Цикорієва кава, звісно, не забезпечить нас таким зарядом енергії, як натуральна, але все одно підніме тонус, понизить збудливість нервової системи, допоможе очистити судини, наповнить організм різними мікроелементами та вітамінами. Отож, смачного!

Валентина КОВАЛЕНКО



Теги:цикорій, КАВА, Валентина Коваленко, дюма


Читайте також






Коментарі (0)
avatar