реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чорноморський флот приваблює терористів?

Російські шпигуни офіційно повертаються в Крим. Таким є рішення нового українського керівництва і, зокрема, голови СБУ -- мільярдера В. Хорошковського. В той же час перебування підрозділів ФСБ Росії в Криму суперечить законодавству України, стверджує екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.
Це випливає з його слів у коментарі газеті "Комерсант-Україна" із приводу того, що СБУ і ФСБ РФ планують підписати протокол до угоди про співпрацю, за яким до Криму повернуться співробітники російської контррозвідки.

"Протокол, укладений у 2000 році, відповідно до якого підрозділи ФСБ (до кінця 2009 року) знаходилися в Криму, ніколи не відповідав законодавству України", - заявив Наливайченко. Цей протокол був скасований з його ініціативи.

Крім того, екс-голова СБУ упевнений, що функції, які з 2000 до 2009 року були покладені на офіцерів ФСБ, - зокрема, протидія шпигунству на ЧФ РФ і антитерористична діяльність, - може і повинна виконувати українська спецслужба.

"Ми зробили чіткий висновок: у нас достатньо сил самостійно справлятися з цими завданнями", - сказав Наливайченко.

"І найголовніше, російська контррозвідка на нашій території чинила недружні акти, у тому числі вербувальні підходи й підходи до таємниценосіям, порушуючи Кримінальний кодекс України", - підкреслив він.

Зі свого боку, перший заступник голови комітету Держдуми Росії у справах СНД і зв'язках зі співвітчизниками Костянтин Затулін вважає повернення співробітників російської контррозвідки до Криму закономірним.

"Було б логічним при перезавантаженні відносин між нашими країнами зняти дратівні фактори, які цілком і повністю вигадані попередниками нинішніх уряду й президента (України)", - сказав він.

За словами Затуліна, необхідність присутності офіцерів ФСБ на ЧФ РФ пов'язана з безпекою військових частин і усталеною практикою взаємодії між міністерством оборони РФ і ФСБ.

"Терористична загроза досить велика, а ФСБ залучена в боротьбу з тероризмом по всій території Росії і має неспівмірно більший досвід у цьому питанні, ніж українська Служба безпеки", - сказав Затулін.

"Тому, з огляду на численні обіцянки зробити Чорноморський флот об'єктом терористичних загроз, присутність співробітників ФСБ на ЧФ РФ затребувана незалежно від характеру наших відносин із Україною", - заявив він.




Теги:Хорошковський, фсб, Наливайченко, СБУ, Затулін, Крим, Чорноморський флот


Читайте також



Коментарі (0)
avatar