реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чорний день Росії: черговий космічний корабель загинув

Російська космічна агенція підтвердила невдалий запуск вантажного космічного корабля "Прогрес", який мав доставити для екіпажу Міжнародної космічної станції 3 тонни їжі, води, палива та обладнання.

44-ий вантажний корабель стартував із космодрому на Байконурі о 17-00 за Московським часом, але о 17-09, за словами представників Російської космічної агенції, "відбулося порушення роботи двигунної установки, що призвело до її аварійного вимкнення".

В результаті транспортний корабель не відділився від ракети-носія "Союз", а його рештки впали у Східному Сибіру, десь на кордоні із Монголією чи Китаєм. Агенція РІА Новости цитує представника місцевої влади Алтаю, який каже, що у віддаленому регіоні було чути звук вибуху, і що рятівні служби вже знаходяться на місці "інциденту".

"Це, практично, перший випадок в історії вітчизняної космонавтики, коли запуск вантажного корабля пройшов позаштатно. Від 1978 року нічого подібного із "Прогесами" не ставалося", - заявило агенції Інтерфакс неназване "джерело" із Російської космічної агенції.

Нині на борту МКС перебуває команда космонавтів на чолі із капітаном корабля росіянином Андрієм Борисенком. Крім того, бортовими інженерами є японець Сатоші Фурукава, двоє американців - Майк Фоссум та Рон Гаран, - а також двоє росіян, Серій Волков та Олександр Самокутаєв. Поки що вони не мають нестачі води чи харчів, адже попередній вантаж, розрахований на річну роботу команди із 6 членів екіпажу, було доставлено на орбіту лише минулого місяця.

Оглядачі зауважують, що із припиненням польотів американських шатлів безпілотні ватажні кораблі залишаються єдиним способом доставки вантажів на орбітальні станції.

Російський "Прогрес" - серед 5 кораблів, що можуть виконувати таку роботу.

Втрата "Прогресу" - друга за останній тиждень аварія із російськими ракетоносіями: 18 серпня ракетоносій "Протон" не зміг вивести телекомунікаційний супутник на задану орбіту.
http://www.bbc.co.uk/ukrainian/



Теги:прогрес, космос, Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar