реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чому до Києва не їде Вселенський патріарх?

Вселенський патріарх не приїде в Київ на святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, оскільки не хоче брати участь у пропаганді «Русского мира».

Про це Православному Оглядачу розповів речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).

Патріарх ВарфоломійВін звертає увагу на те, що відсутність Константинопольського Патріарха, звідкіля Київська Русь безпосередньо прийняла Хрещення, є досить дивним фактом.

«Цікаво, що торжества по хрещенню Київської Русі очолює патріарх церкви, якої на той час, коли відбувалося хрещення не існувало? Тобто предстоятель РПЦ МП», - говорить владика Євстратій.

На думку речника Київської Патріархії, патріарх Варфоломій свідомо не приїхав до Києва, тому що не поділяє ідею «руского мира», яку сповідують в Московській патріархії та постійно намагаються нав’язати українцям і білорусам.

«Константинопольський Патріарх не приїжджає, на наше переконання, тому що не хоче брати участь у пропаганді так званого "Російського світу". Очевидну, що цю теорію, яка не має нічого спільного з Православ’ям, а повністю просякнута імперіалізмом, патріарх Варфоломій вже давно визначив як зарозумілу і неприйнятну, яка спотворює розуміння історії Церкви», - зазначив архієпископ Євстратій.

В УПЦ КП кажуть, що саме по цій причині не приїжджають до Києва і предстоятелі Елладської та Румунської помісних церков.

«Не тому, що вони не можуть приїхати, а тому, що в родині православних церков зріє певний внутрішній поділ, який спричиняє владолюбство московського патріарха та його спроби бути головним у православному світі. Ми ж знаємо, що після відпадіння Риму, першість честі отримав Константинополь. Змінювати цей порядок немає жодних підстав», - розповідає архієпископ.

Речник УПЦ КП наголошує, що до Києва на святкування 1025-річчя Хрещення РусіЄвстратій Зоря патріархів запросив Предстоятель РПЦ – Патріарх Кирил, «і вони всі добре знають, яке у нього ставлення до Київського Патріарха».

«На мою думку, за нинішніх складних обставин, було б дивно, якби гості, які приїжджають до Києва на запрошення московського патріарха, вирішили зустрітися з Київським Патріархом. Але це жодним чином не означає, що через відсутність пенвих зустрічей ми перестаємо бути православною церквою або - що з нами ніхто не хоче спілкуватися», - пояснює речник Київської Патріархії - З нами спілкуються, але не в жорстких рамках заходів, які організовує Московський Патріарх».

При цьому владика нагадує, що вище керівництво УПЦ КП братиме участь у всіх державних заходах, в яких передбачена участь українських церков.

«Святкування Хрещення Київської Русі нагадує нам про болючу рану розділення, яка виникла в Харкові у червні 1992 року. Саме тому на останньому Помісному Соборі нашої Церкви ми заклали механізм об’єднання усіх гілок українського православ’я в єдину помісну Церкву. Хто прагне миру, той робитиме все аби його досягти в любові, бо Володимирове Хрещення принесло Київській Русі духовну єдність, наслідком якої став потужний цивілізаційний ривок Київської держави», - сказав на завершення архієпископ Євстратій (Зоря).
Православний оглядач



Теги:Вселенський Патріарх, Київський патріархат, архієпископ Євстратій, 1025-річчя


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Вселенський Патріарх не приїхав до Київського Патріарха. Московський Патріарх в Києві - гість, формально він не міг запрошувати Вселенського до Києва. А Київський, треба думати, Вселенського не запросив.
А очолює святкування в Києві Московський Патріарх тому, що Київський Патріарх цього зробити не може.
Звичайно ж, це дивно, що ювілей хрещення Києва, а хрестили тоді саме Київ, а не всю Русь, очолює не Київський Патріарх, а Московський.
Решту Русі, наприклад Чернігів, хрестили пізніше.
avatar