реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чому бідні, бо …

Питання наповнення міського бюджету Ніжина завжди залишалося злободенним, незалежно від політичного складу міської ради. Безумовно, що, як представники виконавчої влади, так і депутати повинні бути зацікавлені аби до міської скарбниці побільше надходило і її на все вистачало. Проте це на словах. А на практиці часто спостерігається пасивність як чиновників, так і депутатів у вирішенні цього завдання.

Як приклад, можна навести ситуацію з пайовою участю забудовників у наповненні міського бюджету.

На загальних зборах Асоціації “Об’єднання підприємств Ніжинщини”, які відбулися 22 липня 2011 року, розглядалося питання пайової участі замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Ніжин. Учасники засідання дійшли висновку, що в даній ситуації проглядаються елементи корупції і громадськість через свої структури повинна впливати на ці процеси.

При цьому слід зазначити про важливість зміцнення інститутів громадянського суспільства, які в свою чергу, за рахунок запровадження державою ефективного механізму взаємодії з органами влади, зможуть впливати на рівень корупції, про що говорив секретар Ради національної безпеки і оборони України А.П. Клюєв.

Отже, до таких пайовиків відносяться усі суб’єкти підприємницької діяльності, як фізичні, так і юридичні особи, які планують здійснювати будівництво, реконструкцію, розширення або зміни ( у тому числі шляхом знесення) об’єктів містобудування.

Пайова участь (внесок) забудовника полягає у відрахуванні коштів до міського бюджету для забезпечення створення і розвитку міської інфраструктури (доріг, каналізації, водопостачання тощо). Підставою для сплати пайового внеску є договір, укладений між забудовником і виконавчим комітетом міської ради на підставі письмового звернення забудовника.

Відповідно до п. 2.3 розділу 2 Положення про пайову участь, відділ економіки та підтримки підприємництва (керівник Гавриш Т.М.) здійснює підготовку, реєстрацію та контроль за виконанням таких договорів.
Також, відповідно до існуючого законодавства і згаданого Положення усі рішення, починаючи з відведення замовнику земельної ділянки під забудову, надання містобудівних умов і обмежень, обумовлення питання пайової участі і укладання самого договору, покладаються на підрозділи виконавчого комітету.

Здавалось би, що “Положення про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Ніжин”, яке було прийняте на сесії міської ради 30 грудня 2009 року, повинно повністю врегулювати це питання і максимально сприяти наповненню бюджету. Але інформація, яку отримала Асоціація, свідчить про незадовільну ситуацію з виконання зазначеного Положення.
Протягом 2011 року Асоціація направила два інформаційні запити до міськвиконкому з проханням надати повну інфoрмацію про пайову участь забудовників нашого міста.

У відповіді від 31 жовтня 2011 року відділ економіки та підтримки підприємництва міськвиконкому повідомив, що протягом 2010 – 2011 років було укладено 14 договорів пайової участі на суму 58817, 22 грн.
А в інформації Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Чернігівській області зазначається, що протягом 2010 – 2011 років було видано 46 дозволів на виконання будівельних робіт по місту. Що за даними Головного управління статистики у Чернігівській області за 2010 – 2011 роки введені в дію основні засоби у місті становлять 22, 5 млн. грн.

Вивчивши інформацію, яка надійшла від цих інстанцій, Асоціація прийшла до висновку, що не всі забудовники охоплені пайовою участю, що ставить суб’єкти підприємницької діяльності у нерівні умови.

У зв’язку з цим ще 14 грудня 2011 року Асоціація звернулася знову до міськвиконкому з пропозицією розібратися у цій ситуації. Але не одержавши своєчасно відповіді, змушена була 2 лютого 2012 року звернутися до Ніжинської міськрайонної прокуратури.
І тільки після цього 21 лютого 2012 року надійшла відповідь з міськвиконкому за підписом заступника міського голови з питань ЖКГ та будівництва Мороза О.С. У ній стверджується, що у зв’язку з прийняттям Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” № 3038 – VI від 17.02.11, основна відповідальність з остаточного вирішення цього питання покладається на інспекцію ДАБК. Тому то Мороз О.С. не вбачає, що посадові особи виконавчого комітету порушують “Положення про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортнjї та соціальної інфраструктури м. Ніжина”.

Але неозброєним оком видно, що ДАБК видав 46 дозволів на виконання будівельних робіт, а відділ економіки уклав лише 14 договорів про пайову участь. За приблизними підрахунками міська скарбниця недоотримала 500 тис. грн. Більш точну інформацію можна отримати у відділі економіки та підтримки підприємництва міськвиконкому.

Ми цілком перебуваємо у стані, щоб розрізнити елементарне нехлюйство від корупції, але коли відповідальні посадові особи міськвиконкому, разом з прокуратурою, не надають офіційного роз’яснення очевидній ситуації, виникають різні думки.

Незрозумілою виглядає і позиція Ніжинської об’єднаної державної фінансової інспекції (КРУ) (керівник Савицький Ю.М.) яка, здавалось би, проводячи аудити, має налаштовувати відповідних посадовців, щоб ті, у свою чергу, працювали над наповненням міського бюджету. Асоціація отримала від цієї компетентної установи відписку – мовляв, це не її компетенція.

Що стосується депутатів міської ради, то вони рішення прийняли і тут же про нього забули. Згідно з рішенням міської ради, контроль за виконанням умов положення про пайову участь покладено на постійну депутатську комісію з питань будівництва, архітектури, земельних відносин, охорони навколишнього середовища, житлово-комунальних відносин, транспорту, зв’язку (голова Лосина М.П.).

Відповідні звернення Асоціація направила, крім згаданого Лосини М.П., ще й Мамедову В.Х., голові постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку міста, фінансів та бюджету та Івашину В.А., голові постійної депутатської комісії з питань підприємницької діяльності, інформаційної політики та інвестицій.

Але якщо від посадовців міськвиконкому можна отримати хоч якусь відповідь, то від депутатів – жодної.

Тож не дивуйтеся, ніжинці, чому Ніжин безнадійно відстав від сусідніх Прилук, перетворюючись з охайного міста у селище міського типу – грошей нема!

Виконавчий директор Асоціації М.М.Науменко



Теги:забудова, Ніжин, асоціація підприємств, наповнення бюджету


Читайте також



Коментарі (0)
avatar