реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

ЧИНОВНИКАМ ПОДАРУВАЛИ ПРЕЗЕРВАТИВИ

«Презервативу – альтернативу!» – під таким гаслом відбулась акція проти подорожчання презервативів, спровокованого урядом. Причина протесту – згортання продажу та стрибок цін на цей найбільш доступний засіб попередження статевих інфекцій. Подорожчання стало реакцією ринку на коливання Кабінету Міністрів довкола запровадження ПДВ на низку товарів медичного призначення.

Урядовці спочатку запевняли, що завдяки 20-відсотковому податку презервативи подешевшають. Потім – переконували, що в зростанні цін винні бізнес-структури. Далі – усе-таки визнали «безголовість» запровадження ПДВ на презервативи і підгузки. Врешті, 9 серпня про намір скасувати ПДВ на кондоми стало відомо зі слів прем’єр-міністра Миколи Азарова, причому податок торкнувся презервативів буквально за 8 днів до цієї заяви.

Однак, досі невідомо, коли набере чинності рішення уряду про скасування ПДВ на презервативи, а головне – хто відповість за наслідки цього експерименту над громадським здоров’ям.

Молоді активісти подарували чиновникам трохи презервативів, а звичайним українцям запропонували дешевшу і завжди доступну альтернативу. Ґумові рукавички, надувні кульки і навіть поліетиленові пакети – усе це можна було придбати на імпровізованому аукціоні, який відбувся під стінами Міністерства охорони здоров’я.

Зорян КІСЬ, ініціатор акції, член Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Кабміні, так коментує подію:
«Попри заяви урядовців, презервативи не подешевшали. Зараз купити їх можна тільки там, де ціну вже встигли підняти на 20-25 %. Нам поки невідомо, чи звільнено презервативи від ПДВ – ми не бачили документів, лише чуємо заяви. Станом на сьогодні ПДВ на кондоми діє – пересвідчитись у цьому можна, зайшовши на офіційні сайти законодавства чи до найближчої аптеки. Тому сьогодні ми вимагаємо, щоби влада невідкладно повернула “оболонкові контрацептиви” до переліку товарів, звільнених від ПДВ.
Нам відомо, що саме Міністерству охорони здоров’я доручено скласти уточнений перелік товарів, які не обкладатимуться ПДВ. Ми принесли трохи презервативів, щоб їх не забули включити до цього переліку».
9 серпня Микола АЗАРОВ вказав на необхідність розвитку вітчизняного виробництва презервативів і памперсів.
«Побудуємо свої підприємства й будемо повністю [себе] забезпечувати. Нічого складного у виробництві памперсів немає. Правильно? Згодні? Якщо ми ракети навчилися будувати… Те саме стосується горезвісних ґумових виробів»,
– сказав прем'єр.
Натомість член профільної Національної ради Зорян КІСЬ вважає, що вітчизняне виробництво не вирішить проблему ціни контрацептивів.
«При всьому бажанні, сировину для такого виробництва все одно доведеться завозити. Адже рослини, які є джерелом латексу, в Україні не ростуть. Крім цього, якісні презервативи – це високі технології, помножені на сумлінну працю. А продукт високих технологій не може коштувати дешево. Тому Уряд принаймні не повинен створювати додаткових бар’єрів у доступі населення до цієї продукції».
Учасники акції дочекались реакції від Кабміну та Міністерства охорони здоров’я – із ними поспілкувались Перша заступниця Міністра охорони здоров’я Раїса МОІСЕЄНКО та Заступник Директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ Євген КРАВЕЦЬ.
Урядовці запевнили, що рішення про скасування ПДВ на презервативи уже прийнято, однак не змогли назвати конкретні строки, коли ситуація з контрацептивами нормалізується. Євген КРАВЕЦЬ ознайомив присутніх та журналістів з витягом із протоколу засідання Кабінету міністрів, на якому було прийнято рішення про відхилення Постанови № 785. Представник уряду пообіцяв, що чітке рішення щодо ПДВ на презервативи буде відоме у середу, 17 серпня. Раїса МОІСЕЄНКО зазначила, що запровадження ПДВ на вироби медичного призначення мало на меті зниження цін на ці товари, адже їх вартість на сьогодні є значно завищеною. Після прийняття відповідної Постанови контролюючим органам буде доручено посприяти поверненню цін до попереднього рівня.
Після акції перша заступниця міністра прийняла від учасників акції коробку презервативів, яку пообіцяла передати до приймальні громадян Міністерства.

Нагадаємо, 1 серпня Кабінет Міністрів України своєю постановою («Про перелік виробів медичного призначення, операції з поставки яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» від 9 червня 2011 р. № 785) виключив презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ.
4 серпня в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ заявили, що у зв'язку з введенням ПДВ ціни на презервативи і деякі вироби гігієнічного призначення не виростуть, а знизяться.
5 серпня Міністр охорони здоров’я України Олександр АНІЩЕНКО заявив, що не виключає, що презервативи вже найближчим часом можуть повернути у список виробів медичного призначення, які не обкладаються податком на додану вартість. Водночас на прес-конференції він відмовився озвучити перелік товарів, які планується знову внести до переліку товарів, що не обкладаються ПДВ, посилаючись на необхідність його досконало відпрацювати. Міністр визнав, що рішення щодо презервативів та памперсів було помилковим, хоча ще два дні тому чиновник запевняв журналістів у необхідності запровадження ПДВ.
9 серпня Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час відвідування нового дитячого садка у Києві повідомив, що Уряд відмінив ПДВ на імпортовані памперси. Прем'єр також вказав на необхідність налагодження власного виробництва «горезвісних ґумових виробів».
На початку 2009 р. презервативи в Україні вже дорожчали. Тоді через світову фінансову кризу вони підскочили у ціні майже втричі. Згодом ціни дещо знизились, а у відповідь на нещодавні експерименти із запровадженням ПДВ знову зросли на 15-20%.

За інформацією Всеукраїнської благодійної організації «Точка опори»



Теги:вагітність, здоров'я, Кондом, Захист, Презерватив, беременность, секс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar