реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Чи втратили ми Крим за 5 років?"

28 жовтня о 17 годині в Чернігівському Молодіжному Театрі українські журналісти Анна Андрієвська і Олена Халімон та режисер-документаліст Ігор Чайка в рамках презентації своїх проектів, присвячених російській анексії Криму, представлять документальні книги «Люди «сірої зони». Свідки Російської анексії Криму»» та «Книга свідчень. Анатомія російської анексії Криму» і документальний фільм «Острів Крим. Дежавю».

У 2018 році Український інститут національної пам’яті підтримав друк збірника спогадів кримчан про окупацію Криму Російською Федерацією у 2014 році «Люди «сірої зони». Свідки Російської анексії Криму». У збірці свідчень про російську анексію Криму 2014 року йдеться про ту частину історії «кримської весни», яку замовчує або навмисно спотворює російська пропаганда. Понад півсотні оповідей спростовують міфи про те, що анексія півострова була безкровна і що «кримчани не намагалися чинити опір, а добровільно вибрали Росію».

"Книга свідчень. Анатомія російської анексії Криму" побачила світ у травні 2019 року в українському видавництві «Критика». Це документальна книга, в якій зібрані досі невідомі факти про анексію Криму. Вона присвячена аналізу кримських подій весни 2014 року та чинникам, які багато років сприяли їм.

Ця книга дає відповідь на питання, як сталося, що у 21 столітті перекроюються кордони незалежної країни в центрі Європи? Завдяки чому і кому Росії вдалося анексувати Крим 2014 року? Журналістське розслідування, яке провели авторки книги, дозволяє зрозуміти, ким були нинішні керівники окупаційної адміністрації Криму до 2014 року і чому саме на них зробили ставку кремлівські очільники? Авторки також розповідають, як з'являлись міфи, якими мешканців Криму навесні 2014 року лякали Україною та переконували «приєднуватись» до Росії і якими тепер Кремль виправдовує захоплення півострова.

Навесні 2014 року на польсько-білоруському незалежному телеканалі «Белсат» відбулась прем’єра документального фільму українського режисера Ігоря Чайки «Острів Крим. Дежавю». Навіть в найгірших снах автор знаменитого роману «Острів Крим» Василь Аксьонов навряд чи міг передбачити, що вже на початку 21 століття блискуча антиутопія перетвориться на жахливу дійсність, а втілювати її буде людина, що також носить прізвище Аксьонов.

Фільм «Острів Крим. Дежавю» був задуманий ще у 2010 році, але можливість завершити роботу з'явилась лише після анексії Криму Росією завдяки співпраці з польськими колегами.

Анна Андрієвська, журналістка, кримчанка, яка була свідком анексії Криму та переслідується російською владою за професійну діяльність, внесена до списку терористів та екстремістів Росфінмоніторнигу.

Олена Халімон - журналістка, авторка та редактор кримських проектів, які висвітлюють репресії проти кримчан, колишня співробітниця Українського інституту національної пам’яті.

Ігор Чайка, журналіст, режисер-документаліст, автор понад 20 документальних фільмів і телевізійних проектів, Голова Незалежної медіа-профспілки України (2016 – 2019 рр.)

Ігор ЧАЙКА,
режисер-документаліст



Теги:Ігор Чайка, документальні фільми, російсько - українська війна, окупація Криму


Читайте також



Коментарі (0)
avatar