реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чи виступить Україна на підтримку корінних народів РФ?

Сьогодні сталось кілька цікавих подій, що лишились поза увагою медіа:

1. У Республіці Татарстан (Російська Федерація) заарештували одного з лідерів Спілки татарської молоді «Азатлык» Батирхана Агзамова. Наразі Агзамова закрили на 5 діб. Хлопцю шиють «розпалення міжнаціональної ворожнечі», зокрема і за його публічні порівняння російських окупантів на Донбасі із нацистами. Реальні причини арешту інші - Батирхан один з найяскравіших і найсміливіших діячів татарського національного руху. На нього дивиться молодь. Просто відстрілювати таких людей направо і наліво Москва не може. Доводиться залякувати.

Те, що позиція татарського національного руху до України прямо протилежна офіційній позиції Москви, - я вже писав неодноразово.

2. У Верховній Раді зареєстрували проект Постанови "Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації". Документ є реакцією на новий, безпрецедентний тиск Москви на автономні республіки та національні рухи, що виражений в обмеженні суверенітету республік, русифікації системи освіти, в обмеженні діяльності національних організацій, у судових переслідуваннях активістів тощо. До речі, у тексті документу згадано і про Батирхана Агзамова..

Чому Україні, Польщі, Литві, Латвії та Естонії слід приділяти більше уваги темі порушення прав корінних народів РФ – читайте у статті американського аналітика Януша Бугайського «Managing Russia's dissolution» (https://thehill.com/…/n…/424511-managing-russias-dissolution).

Детальніше про національні рухи в регіоні Ідель-Урал (Поволжя) – дивіться у моїй лекції (https://www.facebook.com/pavlo.podobed/videos/10218089403883182/).

Павло ПОДОБЄД



Теги:татарстан, корінні народи Росії, розпад РФ, Павло Подобєд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar