реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Перемагає той, хто позбувається психології жертви

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за включення до порядку денного проекту Постанови №10125 про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації.

Можливо вже сьогодні постанову винесуть на розгляд. Чому цей документ важливий для України?

1. Ми повинні прийнятий той факт, що наше подальше існування як держави залежить від здатності протистояти Російській Федерації. Справжні зміни в державі почнуться тоді, коли Україна почне перемагати у військово-політичному протистоянні із Москвою.

2. Перемогти Росію можна лише асиметричними заходами, граючи біля її воріт, а не у власному штрафному майданчику. Слід прагнути досягати максимального результати при мінімальному докладанні зусиль. Однією із таких точок докладання зусиль є етнічна та релігійна строкатість Російської Федерації.

3. Важливою запорукою перемоги є відмова від віктимного мислення. Ми мусимо визначити процес дезінтеграції Російської Федерації як нашу стратегічну мету. Думка про чергові поступки: територіальні, економічні чи у сфері гуманітарної політики – це не шлях миру, а шлях втрати державності.

4. Для реалізації цієї стратегії слід зробити чимало як у сфері вивчення самої Російської Федерації, так і знаходження потрібних напрямків докладання зусиль. Необхідно підтримувати національні рухи народів Росії, привертати увагу міжнародної спільноти до порушення національних, громадянських та релігійних прав тих, хто не бажає розчинитися в імперії.

5. Національні рухи корінних народів Росії розглядаються Кремлем як загроза існуючому політичному режиму. У 2014 р. не лише окремі громадські активісти з числа корінних народів, але й цілі представницькі органи, наприклад Конгрес ерзянського народу або Міллі Меджліс татарського народу, виступили із заявами на підтримку територіальної цілісності України. Відомий в Татарстані політичний діяч Рафіс Кашапов був засуджений у 2015 р. до 3 років позбавлення волі за заяви щодо анексії Криму (відбув покарання повністю, організацією Amnesty international визнаний політичним в’язнем). У судовому порядку переслідуються й інші політики та громадські активісти з числа корінних народів, які публічно засуджують агресивну політику РФ. Наприклад, найвідоміший башкирський опозиційний діяч Айрат Дільмухаметов вже 3 місяці перебуває у СІЗО за свої політичні заяви (про необхідність дотримання міжнародного права і конституції РФ).

6. Україна повинна думати не про задоволення російських апетитів, а про нову постімперську дійсність. Ми повинні ставити не на російських демократів, які прямим текстом заявляють «Крым не бутерброд, возвращать не будем!», а на тих, з ким наші інтереси цілком і повністю співпадають. Цю думку поділяють і провідні західні аналітики в сфері дослідження Росії: Пол Гобл і Януш Бугайський.

Ухвалення Верховною Радою України Постанови № 10125 може стати першим етапом побудови нового позиціонування нашої держави щодо Російської Федерації: переслідування національних активістів, каральна психіатрія для татарських самостійників, електростільці для «неправильних башкир» – це не внутрішні справи Росії. Ми повинні говорити про кожен злочин імперії. Ми маємо здобути союзників і прихильників в самому нутрі Російської Федерації.

Україна мусить перемагати. Для цього потрібна політична воля.

Павло ПОДОБЄД



Теги:корінні народи Росії, розпад РФ, Павло Подобєд


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
До сих пор на вас убогих смотрят как на дурачков.
Но вы же сами хотите стать врагами, после этого я вам не завидуют. Простых людей вот жалко
avatar