реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чи потрібні молоді педагоги?

Цього року на Чернігівщині у школи після закінчення вузів прибуло майже 200 молодих педагогів. В основному це «цільовики», які були направлені з районів 5 років тому.

На жаль, шкіл, учнів за цей час зменшилося. А тому є проблема із працевлаштуванням усіх випускників педвузів. Адже їх у кілька разів більше. Ніжинський та Чернігівські державні педуніверситети щороку випускають до 1100–1300 молодих педагогів ( із заочниками 1800)!

– Ми працевлаштовуємо цього року всього-на-всього 3 молоді спеціалісти, – повідомив начальник відділу освіти Семенівської райдержадміністрації Сергій Гузоватий. – Головна проблема у тому, що є невеличкі школи, де педагоги, бува, викладають по 5 предметів. Туди і потрібні молоді фахівці. Але ж випускник педвузу не поїде у село на зайнятість в 5-7 годин. Цього навантаження не вистачає для оплати ставки.

У Леонівці нині закривають школу, де 7 педагогів та 7 учнів. Батьки згодилися, щоб їхніх дітей підвозили в Костобобрівську опорну школу. Але ж у цьому зв’язку педагоги змушені за вислугою років іти на пенсію, шукати роботу в іншому селі.

У Ріпкинському районі теж меншає учнів, під загрозою закриття 5 шкіл.

– Уже просилося на роботу більше 20 випускників педвузів, – зазначає начальник відділу освіти Ріпкинської райдержадміністрації Леонід Багмут. – Та реально є 8 вакансій, які будуть зайняті тими, кого ми направляли на навчання раніше.

У Коропському районі працевлаштували 9 молодих випускників.

Косачівська школа, у якій навчається 50 учнів, від райцентру Козельця за 50 кілометрів. Сюди дуже рідко заходить автобус, а тому молоді педагоги довго не приживалися у селі.

– Нині, правда, немає тільки вчителя світової літератури, – повідомила директор школи Валентина Даниленко. – А так у педколективі 12 вчителів, з них 5 молодих, ще одна пішла в декрет. Приїжджі живуть у гуртожитку. Мають по кімнаті. У перший клас пішло 7 дітей. Так що поки що перспектива для школи є...

У обласному центрі, Прилуках та Чернігові традиційно важко знайти роботу «першачкам». Тому багато міських педагогів вранці біжать на автобус, електричку, аби доїхати до приміських сіл. Вчителька фізики Оксана Редько їздить з Чернігова аж у сусідній район у Ріпкинську гімназію! Цьогорічна випускниця Чернігівського педуніверситету ім.Т.Шевченка Анастасія Коленько, хоч і мешканка обласного центру, але взяла направлення до Краснохутірської школи-інтернату Новгород-Сіверського району. З нею ми побачилися в управлінні освіти і науки облдержадміністрації, куди вона, стурбована, звернулася, дізнавшись, що в інтернат направлений ще один випускник-філолог з Ніжинського педуніверситету.

– Ніякої проблеми нема, – заспокоїв її та нас директор інтернатного закладу Анатолій Пушкар. – Нам якраз потрібно два філологи. Так що усім буде робота. Молодих випускників забезпечуємо кімнатами у гуртожитку.

Педколектив Сираївської школи Козелецького району укомплектований переважно приїжджими педагогами.

– Я проживаю у райцентрі, – розповіла вчителька англійської мови Наталія Сочивець ( на знімку). – Пропрацювала у сільській школі після закінчення Чернігівського педуніверситету лише рік. Добре, що нас, козелецьких педагогів, підвозить у Сираї освітянський автобус.

...Нині на Чернігівщині працює 12934 педагоги, з них 2115 пенсіонерів. В останніх досвід, напрацювання. І звичайно, добре, що вони ще навчають дітей у віддалених невеличких селах. Проте факт є фактом – майже 1000 чернігівським випускникам доводиться шукати роботу не за фахом...

Сергій ПАВЛЕНКО, "Голос України".



Теги:вакансії, молоді педагоги, освіта, Чернігівщина


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
В Ніжині не педуніверситет, а класичний, тобто Ніжинський державний університет.
avatar
2
В нашій країні не тільки молоді педагоги не потрібні, а й інші спеціалісти, бо працевлаштуватись без досвіда роботи дуже важко, а першим робочим місцем, як це було у комуняцькому совку, зараз ніхто не забезпечує
avatar