реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Чи допоможе акциз на пиво дитячій лікарні?

Народні депутати, члени міжфракційного об'єднання Верховної Ради «ДІТЯМ УКРАЇНИ - НАЙСУЧАСНІШУ ЛІКАРНЮ «ОХМАДИТ» вважають, що підвищивши акциз на пиво, суттєво допоможуть хворим дітям. У цьому їх підтримує опікунська рада медичного центру "Охматдит".

Законопроектами передбачається встановити з 1 червня 2013 року ставку акцизного податку на пиво з солоду (солодове) у розмірі 2,50 грн. за 1 л (замість діючої на сьогоднішній день ставки податку у розмірі 0,87 грн. за 1 л), пропонується визначити, що 65% надходжень до спеціального фонду Державного бюджету України акцизного податку з виробництва та продажу пива в Україні спрямовуються на фінансування будівництва лікарень, в тому числі спеціалізованої лікарні «Охмадит», заходів охорони здоров я, визначених законом про Державний бюджет України.

Чому пиво? Україна займає друге місце у світі за дитячим алкоголізмом після Чехії. Дитячі соки в Україні дорожчі за пиво.

У 2006 році українські підлітки посідали перше місце в Європі зі споживання алкоголю, але завдяки підвищенню акцизу на пиво в 2,5 раза в 2009-10 роках, споживання пива серед підлітків в Україні суттєво скоротилося, хоча і залишається дуже високим.

По-друге, бюджет щорічно отримає додаткові 4 мільярди, що підуть на потреби охорони здоров’я.

І по-третє, більшість отриманих коштів буде спрямовано на завершення сучасного комплексу «Охматдииту», де онкохворим українським дітям будуть проводитися найскладніші операції з пересадки кісткового мозку.

Валерій Дубіль, народний депутат ("Батьківщина"):

– Щороку в Україні медицина виявляє 1,5-2 тисячі онкохворих дітей, держава виділяє усього 14 мільйонів на рік і лікуються всього до 40 дітей. Одна опрація коштує до 150 тисяч євро і більшість дітей гине, не дочекавшись черги. Українські діти варті найкращої лікарні, тому політики мають об’єднатися незалежно від політичних уподобань.

Вся модернізація «Охматдиту» - це 1 млрд 800 млн. Це вдвічі менше ніж реконструкція стадіону «Олімпійський, яка платникам податків обійшлася більш ніж у 4 млрд грн. В «Охматдиті» вже зведено 9-поверховий корпус, закуплено лінійний прискорювач. Вже витрачено на це 225 млн грн.
Кількість дітей в Україні із важкими захворюваннями, які потребують операції за кордоном, зростає.

Сергій Аверченко, народний депутат ("УДАР Віталія Кличка"):
-- Проблема алкоголізму весь час супроводжує моє життя. Через те, що в моєму селі не було старших класів, я вчився в школі- інтернаті. Більшість дітей там були від батьків, що позбавлені батьківських прав через алкоголізм. У класі в нас було 35 учнів -- так ось тепер я спілкуюся лише з 5. Одних уже нема, інші сидять, а ще інші живуть на вокзалах. Це наслідок того, що їх батьки пили.

Нам в Україні треба утверджувати нову культуру -- без тютюну і алкоголю. Але поки що торговою маркою року стає алкогольне підприємство.

Головний нарколог області Петро Седень наголосив: "Чернігівщина займає друге місце в Україні по поширеності алкоголізму. У нас майже 18 тисяч офіційно зареєстрованих алкоголіків".

На глибоке переконання лікаря пиво - троянський кінь алкоголізму. Алкоголізм зазвичай починається не з важких напоїв, а з легковажних ковтків пива.

Проте у повітрі так і зависло питання із залу: де гарантія, що кошти, отримані від підвищення ціни на пиво, не осядуть в офшорах у олігархів, а справді підуть на дитячу лікарню? І чому бюджет наповнюють не за рахунок олігархів, а знову таки за рахунок бідного українця, який купить пляшку пива? І хто сказав, що підлітки питимуть молоко, а не дорожче пиво? Зрештою, чи не будуть пити більше всякого шмурдяку, що процвітає буйним цвітом у самогонників у кожному селі?

Василь ЧЕПУРНИЙ

До речі. Обсяги недоотриманих податкових надходжень держбюджету шляхом продажу найбільшими фінансово-промисловими групами виробленої в Україні продукції за кордон за заниженими цінами в 2012 році становили як мінімум 14 млрд гривень. Тобто, олігархи недоплатили в наш бюджет 14 мільярдів. Вистачило б не тільки на "Охматдит", правда, панове опозиціонери?



Теги:акциз на пиво, подорожчання пива, Валерій Дубіль, Сергій Аверченко


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Вже одного разу збирали кошти на "Лікарню Майбутнього"...
avatar
2
Нехай акциз підвищують - поменшає пивохльобів.
А кошти підуть до державного бюджету, а не на рахунок президентської дружини. 
А чи відзвітувала дружина Ющенка за зібрані кошти?
avatar
3
они выделенные бюджетные деньги в ручном режиме распределили и направили на "более важные и нужные" объекты! а о доходах от повышения акциза и мечтать нечего, все на Вставайки и антифашистские митинги будет потрачено!
avatar