реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Чи береже Стрижень скарби?

Одна з чернігівських легенд розповідає про козацьку чайку, наповнену золотом, що потонула у повноводному колись Стрижні. Також перекази свідчать, що на початку ХХ-го століття підприємливі японці пообіцяли чернігівській владі очистити Стрижень безкоштовно, з єдиною вимогою: все, що вони знайдуть у річці, залишиться їм. Японцям було відмовлено.

На наших очах відбувається чергове очищення Стрижня, і, на думку знавців міських легенд, будівельники «ризикують» знайти черговий чернігівський скарб.
А що там можна знайти скарб, то за цим і до ворожки ходити не треба. 15 квітня 1878 року, після обвалу берега Стрижня, знайшла скарб чернігівська міщанка В.Величківська. Складався він із 9 срібних гривень-злитків вагою близько 200 грамів кожен. Місцезнаходження скарбу на сьогодні невідоме. Незабаром на тому ж місці було знайдено інший скарб — скриньку з кількома золотими та срібними браслетами, сережками та прикрасами, доля яких так само невідома. Місцезнаходження — берег Стрижня, окраїна Дитинця, місце, де 800 років милував око Благовіщенський собор (1186 р.), від якого до наших днів дійшла мозаїчна частина підлоги — павич у колі.

«Нічого у Стрижні, окрім сміття, знайти неможливо, — розповідає Володимир Коваленко, завідувач кафедри археології та історії України Чернігівського Інституту історії, етнології та правознавства імені М.Лазаревського. — Проте під час попереднього чищення Стрижня колекціонери «нагребли» трошки монет, свинцевих печаток, інших знахідок — за рахунок того, що Стрижень підмивав береги, зокрема міські укріплення і навіть частину Благовіщенського собору, який знаходився за кооперативним технікумом. А в самому Стрижні що завгодно може бути, навіть динозавр. Але шукати там щось — це занадто дороге задоволення. Там кілька метрів мулу, і прилад застосовувати неможливо, бо там дуже багато сміття. А що звідти випадково випливе — невідомо».
Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:Стрижень, скарб, легенда, японці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar