реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Чернігівський маніяк чув "голоси"

Моє ставлення до тебе можна висловити лише лопатою
22-річного перукаря Олександра Сергова, який навесні вбив трьох перехожих лопатою, визнали неосудним і направили на примусове лікування до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Рішення по цій справі виніс Новозаводський районний суд міста Чернігова. Оголошення вироку тривало близько 50 хвилин. На відкритому судовому засіданні були присутні батьки вбивці, родичі його жертв, а також два десятки журналістів. Чернігівський маніяк ховав обличчя за капюшоном куртки і перебував у клітці, а потім взагалі повернувся спиною до присутніх. Це наказала йому зробити адвокат.

«За законом ми не можемо ухвалити іншого рішення. Є науково обґрунтоване дослідження, він місяць перебував на експертизі. Медики дали однозначний висновок: людина хвора, вона не розуміла, що коїла», — пояснив заступник прокурора Чернігівської області Олександр Ясь.
Обстежували Сергова півтора місяця у Київській психіатричній лікарні імені Павлова.
Під час оголошення вироку суддя зачитала «шлях чернігівського маніяка» і навела докази людей, що знали Олександра і про його хворобу.

Виявляється, «чудити» він став ще з Нового року. Тоді він почав замикатися у собі. На старий новий рік прийшов до своєї бабусі засівати і «засіяв», не сказавши жодного слова, більше двох кілограмів зерна. Далі — більше: Сергову чулися голоси, які сказали, що його батьки нерідні. Щоб звільнитися від демонів, як він казав, він почав ходити до церкви, став дотримуватися посту, а на голові носив «охоронну пов’язку». За день до того, як узяв у руки лопату, він прийшов на кладовище, де почав цілувати у губи зовсім незнайомого покійника, чим викликав жах у родичів померлого.

Наступного дня голос, що зазвучав у його голові, наказав узяти в руки лопату і йти вбивати людей, які начебто становили загрозу для інших. Нагадаємо, що О.Сергов не був знайомий зі своїми жертвами, переважно це були пенсіонери.

Хронологія

У ніч з 20 на 21 квітня три людини були вбиті лопатою в мікрорайоні Лісковиця в місті Чернігові. Під ранок було здійснено ще один напад: жертві маніяк відрізав вухо. Упродовж доби місто було нажахане. Своїм жертвам маніяк завдавав лопатою кілька десятків ударів, переважно в голову.

Співробітники УМВС у Чернігівській області через ЗМІ рекомендували жителям без потреби не виходити на вулиці та нікуди не відпускати дітей.
Марія Андроннікова (84 роки) — обезголовлений труп знайдено 20 квітня близько 18.00 у районі приватних будинків водієм, який паркував машину.
Олена Касаткіна (60 років) — обезголовлений труп знайдено 20 квітня близько 22.00 біля магазину, в який вона пішла за мінеральною водою.
Іван Гапшенко (62 роки) — обезголовлений труп знайдено на дачі онуком жертви.
Валерій Якименко (45 років) — єдина жертва, що вижила. Чоловік ухилився від удару лопатою, налякав нападника криком і пізніше допоміг скласти фоторобот. Йому було відрубано вухо.

Справа чернігівського маніяка об’єднала громадськість, міліцію та ЗМІ. Начальник Департаменту карного розшуку МВС України, генерал-майор Валерій Литвин заявив, що справа чернігівського маніяка увійде до підручників для курсантів.
За версією щотижневої програми «Вісті.net», новина про чернігівського маніяка, що вбив відразу трьох людей, увійшла до п’ятірки головних сюжетів тижня в інформаційних телепрограмах і зайняла друге місце після новини про скасування авіарейсів у Європі.

Після оголошення вироку, що визнав О.Сергова неосудним, думки навіть у присутніх журналістів розділилися. Деякі вважали, що його потрібно утримувати у в’язниці. «Через кілька років він вийде на волю і знову візьме в руки лопату!» — сказала одна журналістка. Інші доводили, що бідолаха хворий і судити його не можна, бо він не знав, що робив.

«Досить з мого сина знущатися!» — кричала його мати в телевізійну камеру, коли телевізійники почали знімати вбивцю. До речі, раніше Олександр був засуджений за зберігання та вживання наркотиків.

Олександр ЯСЕНЧУК

Повністю статтю читайте в газеті "Сіверщина" за 30 вересня




Теги:маніяк, лопата, Чернігів, голоси, суд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar