реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігівські журналісти вияснили прізвище одного з катів Ягідного

Російські військові з 228 мотострілецького полку, що базується у Єкатеринбурзі, причетні до воєнного злочину у Ягідному Чернігівської області, де в підвалі утримували 366 людей. Про це йдеться у документальному фільмі «Щоденник вцілілої» журналістів редакції розслідувань Суспільного. Журналісти також з’ясували ім’я одного з офіцерів.

Російські військові у шкільному підвалі у Ягідному утримували 366 людей, включно з 67 дітьми. У тісному підвальному приміщенні без нормального доступу до їжі, свіжого повітря, води та навіть туалету люди провели 28 днів. Десятеро жителів Ягідного, не отримавши вчасно медичної допомоги, померли.

Журналісти Суспільного з’ясували, що жителів села російські військові використовували як «живий щит». На першому та другому поверхах школи у Ягідному облаштували штаб командування армії. Насильне утримування цивільних у підвалі, про яких було відомо українським військовим, дозволило росіянам використовувати шкільне приміщення як штаб практично до кінця окупації Чернігівщини. Ягідне російські війська покинули 30 березня.

У Ягідному базувалися військові 55-ї мотострілецької бригади із Кизила (Республіка Тува). Тувинці жили у будинках та квартирах жителів села, вони проводили обшуки на початку окупації та зганяли людей до підвалу. Чернігівська обласна прокуратура у червні оголосила підозри дев’ятьом військовим з цієї бригади. Станом на початок цього тижня підозрюваних уже було 17, повідомили у Чернігівській обласній прокуратурі.

Проте безпосередньо утримували у підвалі людей не військовослужбовці 55-ї бригади, з’ясували журналісти Суспільного. Дані, які вони зібрали, дозволяють стверджувати, що причетними до воєнного злочину у Ягідному були військові з 228 мотострілецького полку, що базується у Єкатеринбурзі.

Це підтверджують дані розвідки, а також військовий із Туви, з яким поспілкувалися журналісти під час розслідування.

Також журналісти-розслідувачі зателефонували до російського офіцера із Єкатеринбурга, який керував підрозділом протиповітряної оборони та був причетним до злочину у Ягідному. Андрєй Тімашенков підтвердив, що він був присутнім у школі у Ягідному, але заперечував, що вони вчинили воєнний злочин, тримаючи людей у підвалі.

Під час розслідування журналісти знайшли й російську відомість зв’язку за 6 березня, яка показує розташування командних пунктів та передових пунктів управління підрозділів Центрального воєнного округу Російської Федерації на території Чернігівської, Сумської та частково Київської областей. Відповідно до цього документу, у Ягідному перебували й військові 74-ї мотострілецької бригади із Юрги Кемеровської області. Ці дані підтвердили журналістам джерела в ОК «Північ».

Усі зібрані матеріали журналісти Суспільного передадуть правоохоронцям.



Теги:російсько - українська війна, Ягідне, суспільне


Читайте також



Коментарі (0)
avatar