реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігівські правоохоронці взялися за фірму «Вена»: закон чи просто розбірки?

На всеукраїнському сайті (Версии.сom) з’явилася інформація про махінації ТОВ «Фірма «Вена» та ТОВ «Ньювел». Автори матеріалу стверджують, що проти керівництва двох комерційних структур – ТОВ «Фірма «Вена» та ТОВ «Ньювел» - відкрито принаймні три кримінальні справи з боку СБУ, прокуратури за фактами контрабанди, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах і доведення до банкртутства. Скажімо, тільки за однією справою, порушеною проти директора і бухгалтера «Вени», в державний бюджет не надійшов податок на додану вартість в розмірі 2 625 319 грн.

Коли українці безперервно чують на різних шоу вечірках по телебаченню вислів «тіньова» економіка, зарплата «в конвертах» або хабар готівкою, то мало хто уявляє звідки беруться мільйони й мільйони гривень, доларів, евро в руках спритних ділків.
У першу чергу, це наші з вами кревні, якими ми розплачуємося у численних гіпер- і супермаркетах, що приховують від оподаткування справжні обсяги продажу. Звісно, не без сприяння податкових та інших контролюючих органів. Більше того, без надійного політичного даху при великих обсягах зловживань тут не буває. Пригадаймо, як напередодні останніх місцевих виборів в місті Чернігові на слуху була так звана «Громадська думка» на чолі з невісткою голови Чернігівської обласної ради Анною Романовою. Скільки цією «громадською» організацією за фінансової підтримки «Вени» здійснено передвиборчих піар-проектів! Один тільки випуск повнокольорової безкоштовної газети -- тижневика «Эспрессо» накладом біля ста тисяч більше року обійшовся у мільйони гривень.
Щоб робити такі щедрі подарунки чернігівцям потрібні значні надприбутки. Саме їх і забезпечували різноманітні схеми ухиляння від податків і «кришування» упродовж кількох років з боку влади. Це, наприклад, було при «освоєнні» фірмою «Вена» земельних ділянок колишнього Зеленгоспу (а це фактично «Ялівщина») та забезпечення їй монопольного становища на ринку будівельних матеріалів у Чернігові.
Що ж трапилося, що деякими посадовими особами з фірми «Вена» зацікавилися правоохоронні органи? Більш того, справи по окремих її посадових особах потрапили до суду.
Версій може бути декілька.
1. Це – помста партії влади деяким власникам «Вена» за їх тісну співпрацю з політичною партією ВО «Батьківщина» у період 2005-2009 років. Так, декілька посадовців «Вени» були депутатами міської ради за партійними списками БЮТу. Підкреслимо, своїх лобістів фірма «Вена» у складі депутатського корпусу міськради мала також і серед регіоналів, і навіть комуністів.
2. Це – спроба конкурентів фірми «Вена» на ринку будівельних матеріалів у такий спосіб послабити її та протиснутися на чернігівський ринок.
3. Це – внутрішні «розбірки» в першу чергу серед тіньових власників цієї багатопрофільної схованої від очей громадськості структури після провалу проекту «Вибори-2010». Звісно, що призначення керівника проекту ТОВ «Фірма «Вена» 25-річної Анни Романової на штучну посаду заступника міськвиконкому з питань культури, молоді і спорту не варто десятків мільйонів, витрачених власниками «Вени» на вибори.
4. Це – замовне, штучне банкрутство ТОВ «Фірми «Вена» її сателітів за допомогою правоохоронної і судової системи з метою збору і подальшого знищення доказів корупційних і економічних злочинів, як посадових осіб «Вени», так і влади.
Пригадайте, як за допомогою цих же органів безслідно в Чернігові «зникли» скандальний траст «АСПЕК», ВАТ «Чернігівський плодоовочевий комбінат" і могутня мережа маркетів ПП «Союз», залишивши тисячі ошуканих вкладників, акціонерів і десятки пограбованих постачальників товарів.
Але ж ми всі розуміємо, що ніщо нікуди не зникає – все вкрадено спритними і добре відомими загалу ділками-бізнесменами.
Варто замислитись над тим чому власники розрекламованої «Вени» залишались непублічними людьми?
Щоб потім десь вигулькнути у Відні чи Парижі після закінчення усіх цих «розбірок» вже з чесно заробленими кревними мільйонами?
5. І нарешті, може влада вирішила не на словах, а на ділі почати боротися з «тіньовою» економікою і таким чином збільшити надходження до бюджету, щоб підвищити бюджетникам зарплату і пенсії пенсіонерам.

Будь-яка з цих версій має рацію. А можливо, ще й комбінацію декількох з них.
Головне для кожного з нас, щоб ціни в Чернігові в гіпер-, супер-, мега- і інших так званих маркетах, де продається головним чином усе закордонне і часто-густо контрабандне, нарешті знизилися…

Сергій Соломаха

Факти розслідувань махінацій «Вени» оприлюднені на сайті «Версии.com Фабрика аналітики»: http://www.versii.com/news/229062/






Коментарі (0)
avatar