реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівські комунальні підприємства оприлюднюють лише 25% інформації

Що ми знаємо про комунальні підприємства? Найбільше на слуху, зазвичай, наші ЖЕКи, Зеленбуд, Водоканал, ЧТУ. А що з іншими? Чим вони займаються? Як виживають чи навпаки процвітають?
Із цим нам, як власникам КП, допоможе розібратися публічна інформація про підприємтсва. Де її знайти й на що звертати увагу? Читайте нижче.

Які комунальні підприємства є в Чернігові?

На сьогодні ми з Вами є власниками 18 комунальних підприємств. Благоустроєм міста займаються «Зеленбуд», «ЖЕК-13», «Новозаводське», «Деснянське», «АТП-2528», «ЖЕК-10», комунікаціями та інфраструктурою: «Чернігівводоканал», «Паркування та ринок», «Міськсвітло», «Чернігівбудінвест», «Чернігівське тролейбусне управління». Обслуговує кладовища «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування», харчуванням в школах займається «Шкільне», сферою відпочинку опікуються «Міський Палац культури», «Центральний парк культури та відпочинку», «Будинок книги». Окрім того місто має власний телеканал «Новий Чернігів».

Вони фінансуються з наших податків. Цікаво, що інформації про те, чим займаються наші підприємства, не так і багато й часто написана вона «дуже розумними словами».

Яка інформація про КП є відкритою?

Фактично 75% інформації про підприємства є відкритою. Скільки коштів отримало з бюджету, на що, скільки витратили, куди, кому перерахували? Про це все КП замовчувати не може. Усі гроші «міста» – це НАШІ податки. Тому приховувати інформацію від нас просто безглуздо.

Якщо почитати трохи закони України, Господарський кодекс, то можна вичитати таке: ВСІ комунальні підприємства повинні публікувати інформацію про:
1. Загальні дані про підприємство
2. Про фінансовий стан
3. Про керівні органи

У міської ради є рішення від 31 березня 2016 року «Про забезпечення прозорості діяльності комунальних підприємств міської ради». Там перелік інформації для оприлюднення на 70% менший ніж повинен бути.
Відповідальним за оприлюднення інформації є сам міський голова Владислав Атрошенко й постійна комісія міськради з питань комунальної власності, бюджету та фінансів.

ЯК ОПРИЛЮДНЮЮТЬ ІНФОРМАЦІЮ?

Перш за все, варто зазначити, що інформація не структурована. Заради того, щоб знайти дані про КП, потрібно «перевернути» сайт міської ради та інтернет із ніг на голову. Особливо це важко дається тим, хто ніколи з сайтом не працював.

Однак, повертаючись до теми, лідером серед оприлюднення є КП «Паркування та ринок». До четвірки також входять на другій позиції «Чернігівбудінвест». «Будинок книги» та «ЖЕК-10» розділили між собою третє місце. Четвертими стали «Водоканал», «Міськсвітло», «Шкільне» та «АТП-2528».

Найменше інформації розміщено про «Муніципальну варту». Так, частини даних неможливо створити, як звіти за 2016 рік та інше. Разом із тим, структуру, штатний розпис, квартальні звіти за 2017 та декларацію керівника розмістити можна. Також перші з кінця «Зеленбуд» та «ЧТУ».

Частина інформації створена, але не викладена на ресурси. Так, наприклад, декларації про доходи керівників є лише за 2015-й. За 2016-й опублікована лише декларація Віктора Пригари, начальника КП «Деснянське».

ШУКАЄМО КРАЩИХ СЕРЕД ГІРШИХ?

Наш рейтинг з «лідерів» оприлюднення теж не повний. Навіть у «Паркування та ринку», яке має найбільше оприлюдненої інформації, відсутньо 62,5% від тієї, що повинна бути. Тобто загальний рівень публікації в «лідера» складає 37,5%!
Середній рівень публікації відкритих даних щодо діяльності, керівництва та фінансів комунальних підприємств по місту складає 27,5%! Тож, все-таки лідерів у нас немає.

«Відповідальності за порушення норм Господарського кодексу та законів України про оприлюднення інформації немає. Це є великою проблемою», - коментує ситуацію Ольга Зеленяк, експертка Центру політичних студій та аналітики «Ейдос».

ЧОМУ ДЛЯ НАС ІНФОРМАЦІЯ ПРО КП Є ВАЖЛИВОЮ?

Серед того, що повинні публікувати комунальні підприємства про себе й керівництво, є одна цікава річ. Це дані про ціни на їхні послуги, методика формування тарифів. Тут ми повинні згадати, що всі ЖЕКи міста є комунальними підприємствами, яким ми сплачуємо кошти.

Чому ж тоді ми вільно не можемо в будь-який час переглянути інформацію про тарифи в наших будинках, за що ми платимо їм й які послуги нам надаються. Складається таке враження, що порушене наше з Вами право на доступ до публічної інформації…
У багатьох комунальних підприємствах не опубліковані навіть електронні пошти та фото керівника. Ніби бояться, що впізнають та напишуть ;)

ЩО З ЦИМ УСІМ РОБИТИ?

Ми часто чуємо від політиків про публічність та прозорість. Часто це залишається лише словами. Рішенню міської ради щодо прозорості КП уже півтора роки. Рівень публічності КП складає 27,5%.
Фактично це рішення не відображає всієї повноти інформації, що має бути оприлюднена. На сьогодні є сенс внести зміни до діючого рішення чи прийняти новий документ, що регламентував би оприлюднення інформації комунальними підприємствами. Він повинен враховувати всі вимоги законів України та Господарського кодексу. І, звичайно, оприлюднити всю інформацію, що була створена до сьогодні.
Наскільки влада відповідає за виконання хоча б власних рішень будемо спостерігати далі.

Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA



Теги:Чернігівська міська рада, прозорість влади, комунальні підприємства


Читайте також



Коментарі (0)
avatar