реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська районна лікарня: закрити чи зберегти?

Чернігівська районна лікарня, що називається, попала «під роздачу» у процесі децентралізації.

Вона мала б перейти у відання територіальної громади, тобто міської влади Чернігова, але та не хоче приймати обтяжливий медичний заклад. Як заявив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, у місті достатньо розвинених медичних закладів. А ось селяни навколишніх сіл хочуть лікуватися у своїй, звичній районній лікарні. Яка до того ж має непогане медичне обладнання, професійний колектив і добру репутацію.

Тема захисту районної лікарні є постійною на різноманітних зборах, у районній газеті, а щойно винесена і в стіни обласної адміністрації — там відбулася нарада за участю заступників голів обласних відповідно ради та адміністрації Дмитра Блауша і Жанни Шерстюк, голови Чернігівської районної ради Миколи Силенка та заступника чернігівського міського голови Олександра Атрощенка. Були і голови територіальних громад великого тепер Чернігівського району.

Озвучуючи свою позицію, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш сказав, що для людей важливо, щоб районна лікарня й надалі працювала. Посадовець виступив за збереження Чернігівської центральної районної лікарні у нинішньому форматі задля того, щоб дати можливість мешканцям найбільшого району області отримувати якісні медичні послуги за місцем проживання.

Генеральний директор лікарні Дмитро Руденко заявив: «Лікарня має всі необхідні ліцензії та сертифікати, які підтверджують наші можливості щодо належного обслуговування населення». Закладом укладено з Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій за пакетами амбулаторної допомоги і стаціонарної допомоги, хірургічних операцій, допомоги при пологах тощо.

У результаті обговорення учасники наради дійшли згоди залишити без змін провадження діяльності комунального неприбуткового підприємства «Чернігівська ЦРЛ» у підпорядкуванні Чернігівській районній раді.

Щоправда, люди обізнані дивуються — до чого тут, мовляв, обласна адміністрація? Так, депутат Чернігівської районної ради і екс-голова цієї ради у нереформованому ще районі Олександр Ларченко вважає, що це просто піар: «Рішення загалом правильне. Але які були повноваження вирішувати це питання на рівні ОДА, якщо райлікарня є спільним майном сіл та селищ Чернігівського району, засновником є Чернігівська райрада, а органом управління визначено райрадою Чернігівську РДА?».

А ось багатолітній керівник управління економіки районної ради Василь Клюка вважає, що обласна адміністрація просто згодилася виступити «дахом» в плані збереження лікарні: «Після прийняття закону № 3614, який розподілив доходи і видатки між бюджетами територіальних громад і районів, ресурси перейшли у громади. Тож громади стали основними суб’єктами, які надаватимуть послуги, зокрема у сфері охорони здоров’я. А районний рівень виключено із системи прямих міжбюджетних відносин і не отримуватиме базову дотацію — бюджетів на фінансування медицини там немає. Усі районні лікарні, які діяли на районному рівні, згідно із вказаним законом повинні (?) перейти в громади до 1 липня 2021 року. У разі з ЦРЛ — це повинна бути громада міста Чернігова, керівництво якої свого часу висловилось про недоцільність подальшого існування райлікарні. Такий дедлайн викликав значне невдоволення і протести передусім у громадах Чернігівського району. Тому ОДА виступила посередником між зацікавленими сторонами. Попередньо домовлено, що основне фінансування ЦРЛ надходитиме від Національної служби, а оплата енергоносіїв і ремонти — через консолідовані внески громад Чернігівського району. За умови згоди на це зацікавлених сторін можливість зберегти ЦРЛ буде реальною».

Нині ситуація незрозуміла. Адже рішення Національної служби здоров’я поки що передбачити складно, якщо вона дотримуватиметься букви згаданого закону. А хворі з сіл традиційно надіються на свою лікарню.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Чернігівська районна лікарня, децентралізація, Чернігівська ОДА, Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar