реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чернігівська ОДА створює міжнародний центр "Слова о полку Ігоревім"

1 лютого заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів нараду з обговорення Концепції створення Міжнародного історико-культурного центру «Слово о полку Ігоревім» у м. Новгород-Сіверський, яку розробила місцева ініціативна група.
Відкриваючи нараду, Віктор Тканко наголосив, що у Посланні до Українського народу від 3 червня 2010 року Президент України Віктор Янукович проголосив 2012 рік – «Роком культури та відродження музеїв». На сьогодні в області велика увага приділяється музейному будівництву. Тривають роботи з розбудови історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч», опрацьовується питання щодо створення у м. Корюківка музейно-меморіального комплексу пам'яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Однією з туристичних перлин регіону є Новгород-Сіверщина. Найяскравіші сторінки історії цього краю оживають у творі «Слово о полку Ігоревім». З метою розвитку внутрішнього та в’їзного туризму у рамках Міждержавного літературно-мистецького свята «Нетлінне «Слово…» у цьому році заплановано проведення щорічного Міжрегіонального туристичного форуму «Чернігівщина туристична-2012» у м. Новгород-Сіверський.

Одним із кроків на шляху розвитку позитивного туристичного іміджу області, забезпечення збереження та популяризації історико-культурної спадщини, на думку В.Тканка, може стати створення Міжнародного історико-культурного центру «Слово о полку Ігоревім».

Голова ініціативної групи, депутат Новгород-Сіверської міської ради, Олена Бурико окреслила передумови створення, мету, стратегічні завдання Концепції Міжнародного історико-культурного центру «Слово о полку Ігоревім» у м. Новгород-Сіверський. За її словами, метою Концепції є формування високоефективного туристично-відпочинкового та санаторно-лікувального комплексу відповідно до міжнародних вимог, який давав би змогу задовольнити потреби як вітчизняних, так і іноземних туристів. Створення такої системи забезпечить зростання туристичних потоків, зменшення безробіття, збереження і раціональне використання природно-ресурсного й історико-культурного потенціалу, зацікавить потенційних інвесторів до створення туристичної інфраструктури у регіоні.

Якісний ексклюзивний туристичний продукт, створений на території з унікальним природним, історичним та культурним потенціалом під туристичним брендом „Слова…”, який би викликав у споживача певні позитивні емоції, виведе регіон на якісно новий рівень як в Україні, так і за її межами.

Учасники наради в цілому схвально оцінили Концепцію, висловивши свої слушні зауваження щодо її реалізації, запропонувавши цікаві ідеї.

Російський письменник Юрій Сбітнєв відмітив, що нарешті вдалося зрушити „лежачий камінь”, при чому ініціатива йде від громадськості. Але потрібно, щоб усі розуміли важливість того, що відбувається, адже створюється не просто центр великого твору, а місто-центр, у якому вся інфраструктура буде підпорядкована цій ідеї. Є можливість зробити нетлінним не лише „Слово…”, а й місто, воно на це заслуговує.

Доцільно було б опрацювати ідею братання Новгорода-Сіверського з містами, які чимось з ним пов’язані.

Заступник голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Павло Плотніков зазначив, що спільно з ініціативною групою в районі було проведено громадське обговорення Концепції, під час якого вона отримала схвальні відгуки і підтримку. Таким чином, вона може бути покладена в основу відповідної програми.

Доцент кафедри історії та археології України Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Володимир Коваленко зі свого боку запропонував консультативну допомогу щодо проведення археологічних розкопок. Також, за його словами, археологічні дослідження здійснені лише на незначній території, а без цього не можливі відновлювальні роботи, тому необхідно їх продовжити.

На його переконання, крім того, потрібно придумати чим ще зацікавити туриста, який приїде до Новгорода-Сіверського, щоб він залишився тут на декілька днів. Йому потрібно запропонувати гарні кафе, зручні готелі, оригінальну сувенірну продукцію тощо. Це все треба планувати в комплексі, вважає В.Коваленко.

Віктор Тканко додав, що, зважаючи на потреби сьогодення, потрібно якнайширше застосовувати можливості брендингу – створити яскравий логотип центру, гасло, популяризувати це все, використовуючи Інтернет-ресурси.

Кандидат філологічних наук Святослав Воїнов запропонував ряд цікавих наукових проектів, які б можна було реалізувати на базі Міжнародного центру. Зокрема, потрібно створити інститут „Слова о полку Ігоревім”, упорядкувати загальну бібліографію твору, здійснити опис архіву та колекцій центру, створити наукову бібліотеку, куди б перейшов фонд районної бібліотеки, краєзнавчий музей перепрофілювати в музей історії м. Новгород-Сіверський тощо.

За підсумками обговорення прийнято рішення про необхідність створення обласної робочої групи, яка б у подальшому координувала роботу зі створення Міжнародного історико-культурного центру «Слово о полку Ігоревім» у м. Новгород-Сіверський.

сайт Чернігівської обласної державної адміністрації Чернігівська ОДА



Теги:Новгород- Сіверський, Слово о полку..., Чернігівська ОДА, Юрій Сбітнєв


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Як можна обговорювати цю тему без найкращого насьогодні в Україні знавця "Слова о полку...", нашого земляка, професора, письменника Миколи Ткача? Він обов'язково має бути в складі цієї групи. Також не треба забувати, що Новгород- Сіверський чверть століття був свого часу інтелектуальною столицею українства, що тут жив прихильник автокефалії Українсько- білоруської церкви Євстафій Пальмовський, якщо я не помиляюсь щодо прізвища... Це ще й батьківщина відомої письменниці Раїси Іванченко, яку також можна запросити до участі в роботі групи...
avatar
2
Головне, аби прив'язати Носгород-Сіверський з його пам'ятками, як і Спаський та інші собори Чернігова до Санкт-Пертербурзької Русі. Уже сканують кістки "князів" під соборами, аби відпраити їх до Підмосков'я. Зачастили московські попи та Сбітнєв. Все чітко...
avatar
3
Як можна ознайомитися з Концепцією? Яка позиція Мінкультури, у віданні якого новгород-сіверський заповідник? Які зацікавлені сторони цього міжнародного проекту? Хто їх представляє? Попоную Сіверщині зробити запит.
avatar