реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська область зникне?

Хоча, як повідомлялось, рівень народжуваності в Чернігівській області останнім часом, у порівнянні з попередніми роками, зріс, в той же час смертність залишається досить високою. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я України Зиновій Митник. «Смертність населення в Україні складає 16,4 випадку на тисячу населення, які повторюють показники 2007 року. Найвища смертність зафіксована в Чернігівській, Сумській, Кіровоградській, Полтавській, Житомирській, Донецькій, Луганській областях. Негативний природний приріст спостерігався у всіх областях України, за винятком Закарпатської, Рівненськой областей і Києва, де він мав позитивну динаміку», - сказав він.
Причини смертності, як повідомив З.Митник, залишилися традиційними - лідирують хвороби системи кровообігу (63,7% серед всіх причин смертності), на другому місці - смерть із-за новоутворень (12%) і зовнішні причини смерті (8%), показник яких знизився на 6%.
За його даними, найвищий рівень материнської смертності спостерігається в АР Крим, Київською, Кіровоградською областях, і утримується він вже впродовж п'яти років, в той же час не зареєстровано випадків материнських втрат впродовж останніх п'яти років в Севастополі.
Щодо статистики дитячої смертності, то заступник міністра відзначив, що в 2008 році в порівнянні з 2007 зафіксовано зниження цих показників.
«Чернігівська область - це регіон, який втрачає населення катастрофічно»,— заявила ще раніше заступник Головного управління статистки в області Катерина Свистун.
За її словами, впродовж 2007 року область втратила 17 тисяч жителів, що по кількості рівне Варвинському району, в 2008 році - 14 тисяч (кількість населення Талалаєвського району), тільки за за 5 місяців 2009 року - 5 тисяч жителів (стільки населення у райцентрі Куліківка).
«Якщо так продовжуватиметься і далі, — наголосила фахівець, — то до 2060 року Чернігівська область може зникнути з карти України». Крім того, щ населення області вимирає, воно є старшим за віком в Україні — кількість людей похилого віку в регіоні удвічі перевищує кількість дітей і підлітків.
За даними К. Свистун, на 1 тисячу працездатного населення Чернігівської області доводиться 240 дітей і 503 пенсіонери.
Тривалість життя в Чернігівській області складає 66,8 років (причому для жінок - 77,4 р., а для чоловіків - 59,9 р.), для жінок і чоловіків села — 73,2 і 55,6 року відповідно. Як бачимо із статистичних даних, більшість чоловіків не доживають до пенсійного віку.
Як вважає спеціаліст, Чернігівську область потрібно оголосити «зоною демографічної катастрофи і упроваджувати тут державні програми».

За повідомленням УНІАН




Теги:смерть, народжуваність, Чернігівська область зникне, демографія, вимирає


Читайте також



Коментарі (0)
avatar