реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігівщина звільнилася від перших 77,8 тон ХЗЗР

Загрозу забруднення природних об’єктів, в першу чергу підземних водоносних горизонтів та поверхневих водойм, небезпечними речовинами продовжують створювати накопичені непридатні і заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР).
Протягом останніх років, велика кількість непридатних пестицидів, які накопичувались на різноманітних складах та звалищах по всій території Чернігівської області ще з радянських часів, перетворилась в безхазяйні відходи, практично залишившись поза доглядом та контролем, створюючи таким чином небезпеку людям і довкіллю. ХЗЗР перетворилися на своєрідну міну сповільненої дії.

Питанням остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів, зокрема перезатаренням та вивезенням їх на утилізацію за межі області опікувалися Мінекології України, Облдержадміністрація, Обласна рада, Держекоінспекція в Чернігівській області, Держуправління ОНПС та громадські екологічні організації. І в цьому році багаторічні зусилля увінчалися успіхом.
За сприянням Мінекології України роботи фінансуються з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Як відомо, 20 липня компанія ТОВ “СІ БУД СІСТЕМ” розпочала роботи із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них в м. Бобровиці.
Роботи по перезатаренню, пакуванню та підготовці до вивезення 88,8 тон непридатних та неопізнаних ХЗЗР, завершилися ще на початку серпня.

І ось уже 17 серпня прибули перші 4 автомобілі для вивезення агрохімікатів зі складів ВАТ “Бобровицький райагрохім”, що знаходиться в м. Бобровиці.

У зв’язку з тим, що кожен із автомобілів може завантажитись грузом до 20 тон, загальна вага з тарою вивезених хімікатів з м. Бобровиці склала 77, 8 тон. Решта ХЗЗР буде вивезена найближчим часом.
Партія непридатних пестицидів буде направлена на утилізацію до Польщі.

Також наразі розпочаті роботи по перезатаренню непридатних ХЗЗР за рахунок обласного природоохоронного фонду в Ніжинському районі та м. Ніжині.
Біля 20 тон перезатарено та звезено на склад ВАТ “Ніжинрайагрохімія” зі складів, які знаходилися в незадовільному стані в селах Дуболугівка, Кукшин, Радгоспне.

В м. Ніжині та біля с. Кропивне перезатарено на складах понад 9 тон хімікатів.

Стратегія державної екологічної політики України щодо очищення території держави від непридатних пестицидів, полягає не в ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів в окремих точках, а в комплексному повному очищенні території до кінця 2012 року.
Всі роботи по збиранню, перезатаренню та відвантаженню проводились під контролем спеціально створеної комісії з представників обласних установ та організацій під головуванням начальника Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Л.Г. Бурковського.

“Держекоінспекцією в Чернігівській області буде докладено всі зусилля для забезпечення повного звільнення регіону від отрутохімікатів. Дані заходи дадуть змогу значно підвищити рівень екологічної безпеки всієї Чернігівської області” – зазначив Леонід Григорович.

Для Чернігівщини це питання особливо актуальне, оскільки в області потужно розвивається туристично-культурна сфера, адже сюди приїжджають люди з усіх регіонів України та із-за кордону.

Тетяна ВОЙТЕНКО,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області



Теги:Екологія, Чернігівська область, хімікати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar