реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

"Чернігівгаз" — про букву Закону

"Чернігівгаз»: Правила існують для того, щоб їх виконувати.
16 лютого в ЗМІ була оприлюднена інформація стосовно проведення перерахунків за спожитий в 2010 році природний газ. Журналіст звинувачує ПАТ «Чернігівгаз» в тому, що товариство намагається взяти з населення кошти незаконно. Компанія спростовує дану інформацію і надає докладне пояснення.

У лютому мешканці Чернігова та області почали отримувати квитанції на сплату за природний газ із перерахунком за минулий рік відповідно до обсягів споживання блакитного палива. І це спричинило масові звернення споживачів з претензіями щодо нарахування спожитих в грудні, на думку споживачів «зайвих кубів».

Нагадаємо, такі перерахунки здійснюються відповідно до п.10 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 2246 від 9 грудня 1999 року зі змінами – розрахунок населення за надані послуги з газопостачання здійснюється починаючи з 1 січня 2007 року за роздрібними цінами, диференційованими залежно від обсягів споживання, що встановлені Національною комісією регулювання електроенергетики, за показами лічильника газу, а у разі відсутності – за нормами споживання природного газу.

За діючими правилами попередніх років (до внесення змін 17.02.2010 року постановою КМУ №165 до Правил надання населенню послуг з газопостачання) контролер проводив не менше як один раз за шість місяців контрольне зняття показань лічильників газу, а обов’язок фіксування фактичних показників лічильника газу кожного місяця покладався на споживача. Тому, якщо контролер облгазу не міг потрапити до споживача особисто, газопостачальним підприємством брались до уваги показники лічильника передані споживачем до абонентської служби в телефонному режимі. В такому разі абонент зачасту «хитрував» з показниками і «грудневі куби» недораховував, проте в наступні місяці різниця одразу спливала на поверхню.

5 березня 2010 р. набрала законної чинності Постанова КМУ № 165 «Про внесення змін до Правил надання населенню послуг з газопостачання». Згідно якої контролер газопостачального підприємства має зафіксувати показники лічильника за особистим підписом абонента в грудні попереднього року та січні поточного року.

Наразі візьмемо за приклад обласний центр. В результаті проведеної роботи були зняті показники використаних обсягів газу споживачами у 95% абонентів Чернігова. А де ж ховалася решта? Окрім контролера, до їхніх осель неодноразово навідувалися фахівці відділу по роботі з боржниками (до речі, у вечірній час). Причина проста: споживач не чекає на таких «гостей». Не хоче пускати, бо порушує правила газоспоживання або в помешканні ніхто не проживає.


Але найбільшого ажіотажу серед населення набули зміни до обрахунку середньоденного обсягу споживання газу за необліковані дні грудня. Це саме ті необліковані дні, коли вже показники зняті, місяць не закінчився, а газом продовжуємо користуватися. Тут вже маємо справу з кожним абонентом індивідуально. Оплата за невраховані дні споживання природного газу у грудні місяці розраховується за формулою, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України (ознайомитися з формулою і постановою ви можете: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=165-2010-%EF ).

Керівництво ПАТ «Чернігівгаз» стурбоване ситуацією, яка склалася в результаті виниклих зі споживачами непорозумінь та робить усе можливе, аби максимально сприяти вирішенню цього питання.

Шановні споживачі!

В разі володіння будь-якою інформацією стосовно порушень правил газопостачання, а також достовірних даних про випадки перевищення службових повноважень або некоректної поведінки з боку працівників ПАТ «Чернігівгаз», цілодобово звертайтеся на «телефон довіри» товариства за номерами: (0462) 644-297, 644-796.

P.S. Велике прохання до представників засобів масової інформації не публікувати неперевірених і невідповідних дійсності фактів про компанію і тим самим створювати соціальну напругу в суспільстві. Підкреслюємо: «Чернігівгаз» у своїх діях завжди керується БУКВОЮ ЗАКОНУ.

Адміністрація ПАТ «Чернігівгаз»




Теги:плата за газ, споживання газу, ПАТ «Чернігівгаз»


Читайте також



Коментарі (0)
avatar